Firmy sníží ceny vakcín pro rozvojový svět. Zachránit to může až tři milióny dětí ročně

Velké farmaceutické firmy jako GalxoSmithKline(GSK), Meck, Johnson and Johnson oznámily, že sníží ceny vakcín pro rozvojový svět. Například vakcína proti rotavirům způsobujícím průjmy, které ročně zabijí půl milionu dětí, zlevní o 67 procent na 2,50 dolarů. Naopak v rámci kompenzace vyletí nahoru ceny vakcín v bohatých zemích, jak upozorňuje Andrew Witty z GSK.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti a AIDS v Kambodži

Děti a AIDS v Kambodži | Foto: Magna Děti v tísni

"Potřebujeme návrat investic do vývoje nových generací vakcín a léků. Je jasné, že pokud jste z Keni nebo žijete ve slumu v Malawi, tak nemáte možnost na tohle přispívat. Pomoci proto musí bohatší země," vysvětlil v rozhovoru pro BBC Andrew Witty z GlaxoSmithKline. Ve Spojených státech by tak mohla vakcína proti rotavirům stát až 50 dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké farmaceutické firmy sníží ceny vakcín pro rozvojový svět. Ptáme se ředitelky UNICEF Pavly Gomba.

Pro UNICEF je zlevnění vakcín velmi důležitý krok. „Každý rok ještě pořád něco okolo 2,5 až 3 miliónů dětí právě v rozvojových zemích umírá na naprosto běžné nemoci, proti kterým existuje právě očkování a vakcíny. Takže si naopak myslíme, že tento krok může zabránit naprosto zbytečným úmrtím dětí,“ řekla Rádiu Česko ředitelka UNICEF Pavla Gomba.

„Bude záležet na dalších jednáních s těmito firmami. Možná to, co stojí za zmínku, je, že k tomuto rozhodnutí mimo jiné vedlo i to, že UNICEF začal zveřejňovat ceny, za které jednotlivé farmaceutické firmy tyto vakcíny dodávají,“ dodala ředitelka.

UNICEF se teď bude snažit dostat vakcíny dětem, které zatím nebyly proočkovány nebo jen z části, což je případ Nigérie. „UNICEF je největším světovým dodavatelem právě vakcín pro rozvojové země,“ upozornila Gomba.

Podle ní při konkurenci cena léků klesá: „Například vakcína proti dětské obrně v současné době stojí 12 centů a dodává ji UNICEFu 7 společností, zatímco u některých nových nemocí je třeba jediný dodavatel nebo dva a na té ceně se to odráží.“

Marián Vojtek, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme