Firmy v Česku poškozuje zdlouhavé vyřizování víz zahraničních specialistů

Firmě působící v Česku trvá obvykle tři až čtyři měsíce, než dostane do země schopného specialistu, kterého si najde v zahraničí. S tak dlouhou čekací lhůtou mohou místní zaměstnavatelé na mezinárodním trhu práce jen těžko uspět. Už dva měsíce funguje projekt ministerstva průmyslu a obchodu, který umožňuje vybraným firmám vyřídit vízum a pracovní povolení do 30 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Špicar

Radek Špicar | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Tento projekt je ale otevřen pouze pro nadnárodní firmy s minimálně 500 zaměstnanci v České republice, které tu platí nejméně milion korun na daních.

Kondici české ekonomiky ovlivňuje bezesporu mnoho věcí. Na efektivitě jí ale rozhodně nepřidává zdlouhavá byrokracie při vyřizování víz pro zahraniční specialisty nadnárodních firem nebo pro obchodní partnery českých firem ze zemí mimo EU.

„Česká ekonomika je velmi sofistikovaná, lidé tu jsou schopní. Ale neumějí všechno a je jich tu jen 10 milionů. Takže možnosti českých schopností jsou omezené. Když se doplní zahraniční pracovní silou, práce tu zůstane. Pokud se vláda rozhodne, že tu smějí pracovat jen Češi, sníží to tu logicky hrubý domácí produkt,“ říká v kanceláři Americké obchodní komory její výkonný ředitel Weston Stacey.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Českého rozhlasu 6 Daniela Vrbová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar mluví o problémech firem s vyřizováním víz pro zahraniční odborníky v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Odborníci na informační technologie, manažeři nebo specialisté s velkými praktickými zkušenostmi pocházejí často z Indie, Japonska, Spojených států amerických nebo ze zemí bývalého Sovětského svazu. Jenže čekat na vízum čtyři měsíce a s nejistým výsledkem se jim nebo jejich zaměstnavatelům mnohdy nevyplatí. Specialisté si pak raději vyberou jinou zemi.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara v České republice chybí řádově tisíce odborníků.

„Je to také dané tím, že česká ekonomika je třetí nejotevřenější ekonomikou na světě. To znamená, že česká ekonomika si udrží svoji konkurenceschopnost pouze v případě, že české firmy budou schopné pronikat na cizí trhy, posílat tam své zaměstnance,“ vysvětluje Radek Špicar.

Zároveň to však podle něj znamená, že firmy budou také schopny dostat do České republiky své kolegy ze zemí mimo EU například na zaškolení nebo k nejrůznějším tréninkům, které potřebují.

„A bohužel, díky nedávno přijeté legislativě se skutečně z České republiky stala jakási pevnost. Česká republika, do které se není možné dostat nebo to trvá několik měsíců, to v tuto chvíli velmi významně ohrožuje naši konkurenceschopnost,“ dodává viceprezident Svazu průmyslu.

Nejdéle trvá doložení vzdělání

Podle Jany Zelové ze společnosti PricewaterhouseCoopers, která firmám pomáhá zařizovat víza, je v současnosti nejzdlouhavější dokládat zaměstnancovo vzdělání. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž požaduje výpis o absolvovaných předmětech včetně časové dotace na ně. Ne všichni takový dokument mohou dodat, v jejich vlasti se třeba takové věci nearchivují.

Jana Zelová uvádí konkrétní případ zahraničního IT specialisty, který tak nemůže nastoupit jako vedoucí jednoho rozjíždějícího se projektu v Česku. Hrozí, že projekt nebude spuštěn, což způsobí zaměstnavateli ekonomické problémy a může přistoupit i k propouštění.

„Měli jsme tu společnosti, které na vízum čekaly přes devět měsíců. To je prostě příliš. V některých případech dokonce uvažovaly, že se odsud přesunou jinam,“ dodává Weston Stacey z Americké obchodní komory.

Ta spolu se Svazem průmyslu a dopravy a dalšími vyjednala s českou vládou právě projekt zrychlených víz. Platit má do konce roku 2013. Z rostoucí četnosti dotazů na projekt usuzuje Tomáš Paták z ministerstva průmyslu a obchodu, že zájem bude velký. Zatím není do projektu zapojeno ani deset firem. Důvodem je podle něj „řada úkonů, které musí firmy pro zapojení do projektu udělat“.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme