Firmy mají stále větší zájem o zaměstnávání vězňů. V Ostravě už ale odsouzení došli

Na brány českých věznic stále častěji zvoní manažeři firem. Kvůli nízké míře nezaměstnanosti nemohou sehnat zaměstnance, proto hledají dělníky mezi odsouzenými. Jenže třeba ostravská věznice Heřmanice už nemá koho nabídnout. Další vězně, které z bezpečnostních důvodů může poslat mimo střežený areál, nemá.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Za mřížemi si svůj trest odpykává i jednapadesátiletý Libor a pochvaluje si, že firmy mají o odsouzené zájem. Vězni se tak dostanou i mimo přísně střežený areál. „Jste jako v civilu. Nejste ve vězení. Jste osm hodin venku. Utíká to pěkně a je o to tady velký zájem,“ popsal Radiožurnálu vězeň Libor.

Lidé v domácím vězení se dočkají elektronických náramků, na nepovolený výlet je upozorní mobil

Číst článek

Odsouzení tak podle něj splácejí své dluhy. „Věznice umožňuje vězňům v daleko větším množství, aby pracovali venku. Trest jim daleko lépe utíká. Sice práce je většinou náročná, pracovní výkon se musí odvést, ale finanční odměny tam jsou. Pro vězně to má výhody,“ dodal Libor.

Jenže heřmanická věznice už nemá odsouzené, které by mohla pustit mimo areál, potvrzuje zástupce ředitele Zdeněk Beneš. „My kapacitu odsouzených, které můžeme vyvážet, už máme vyčerpanou. Nemůže každý odsouzený vyjíždět ven mimo brány věznice a nestřežené pracoviště,“ vysvětlil Beneš.

Vše by se mohlo vyřešit už koncem roku. Potravinářská firma věznici nabídla, že nedaleko postaví na své náklady továrnu, která bude mít charakter střeženého pracoviště.

„Firmy mají o odsouzené zájem, protože pracovníci ani v dělnických profesích v současné době nejsou,“ dodal Beneš. V nové továrně by mohlo pracovat až 120 vězňů.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme