Firmy z celého světa se snaží zaujmout na zbrojařském veletrhu v Dillí

Výrobci zbraní z celého světa se sjeli do Indie. Právě tato země totiž dováží nejvíce zbraní na světě, za které utrácí desítky miliard dolarů. Není tedy divu, že se veletrhu vojenského obranného průmyslu DEFEXPO 2012 v Dillí účastní na 570 firem z 33 zemí světa. A nechybí ani Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zájem budily i tanky

Zájem budily i tanky | Foto: Robert Mikoláš

Dramatická hudba, pózující vojáci a dokonce i taneční pár v kroji. Ruský výrobce modernizované verze tanku T90S vsadil na velkolepou show, aby přilákal co nejvíce zákazníků. Právě Rusko, respektive Sovětský svaz v minulosti vydatně zásoboval indickou armádu, v poslední době ale trochu ztrácí pozici mezi místními generály, proto jeho expozice patří v Dillí k nejvýraznějším.

„Na bojovém vozidle pěchoty je umístěn nový systém řízených střel Karnet EM, které jsou schopny zničit jakýkoli tank a odpalovány mohou být i za jízdy,“ ukazuje šéf ruské společnosti KBP Švec Lev a odbíhá k dalšímu zájemci. Na veletrhu DEFEXPO ovšem určitě nelze přehlédnout ani Američany, Němce nebo Jihokorejce. V jejich případě alespoň co se velikosti zbraní týče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na veletrhu DEFEXPO India 2012 je i zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

„Vloni jsme se přihlásili do soutěže s touto samohybnou houfnicí K9 Thunder, nyní provádíme střelecké testy a čekáme na rozhodnutí indické vlády. Věříme však, že uspějeme,“ říká zástupce jihokorejského výrobce. Podobně jsou napjati představitelé desítek firem z celého světa, které si chtějí ukrojit část z 16timiliardového koláče, který letos indické síly v rámci modernizace nabízí.

Zastoupení České republiky

A ve frontě jsou i společnosti z České republiky, jako například Vojenský opravárenský podnik ze Šternberka, který v Dillí zatím k úspěšnému konci dotáhl dva kontrakty.

„To jednak s firmou Fedders Lloyd,ve kterém se jedná o modernizaci tanku T72 a technologii na generální opravy tanku T72. Je to smlouva o budoucí spolupráci. Takže během dvou let bychom měli nalézt možnost uplatnění se na trhu pro indickou armádu. Druhá smlouva je spolupráce s firmou v oblasti výzkumu a vývoje zbraňových systémů, v chemii a dalších záležitostí,“ vysvětluje ředitel podniku Adolf Veřmiřovský.

Česká expozice na mezinárodním veletrhu obranného průmyslu DEFEXPO 2012 v indickém Dillí | Foto: Robert Mikoláš

Ta nejdůležitější dohoda na opravy bojových vozidel pěchoty používaných indickou armádou za 80-90 milionů korun ale zatím stále čeká na podpis, podle posledních zpráv k uzavření dojde do konce května. O českou expozici ale mají zájem i generálové z jiných částí světa.

„Stejně jako ostatní jsme přišli, abychom zjistili, jaké nové zbraně a systémy jednotliví výrobci nabízejí. Česká republika má ve světě dobrý zvuk, my jsme také používali vaše lehké střelné zbraně, považujeme je za velmi dobré a uvidíme, jaké existují možnosti do budoucna,“ prozrazuje velitel ekvádorské armády, generál Marco Aurelio Vera.

Každý se pochopitelně snaží, jak nejlépe umí, a to i včetně domácích výrobců. Jeden z nich nabízející samonabíjecí systémy láká zájemce i známou skladbou z filmového trháku Top Gun, konkrétně z jeho závěrečné, vítězné scény. Vše je názorně vidět i na velkoplošné obrazovce. Stačí prý jen mačkat tlačítka, pak zaměřit a nakonec vystřelit.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme