Firmy z EU získají díky obchodní smlouvě s Kanadou snazší přístup na tamní trh

Evropské, a tedy i české firmy budou mít snazší podnikání na kanadském trhu. Přispět by k tomu měla obchodní dohoda mezi Kanadou a Evropskou unií. Uzavřít by ji měli dnes kanadský premiér Stephen Harper a předseda Evropské komise José Barroso.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský premiér Stephen Harper

Kanadský premiér Stephen Harper | Zdroj: Reuters

Mezi oběma světovými obchodními partnery se už několik let připravují podmínky, které mají celkově zlepšit obchodování mezi firmami a zvýšit investice. Těžit by z toho měla jak Evropská unie, tak i Kanada.

Ujednání by mělo hlavně ulehčit vzájemný přístup na trh druhé strany. Do sedmi let z toho může mít unie ročně více než 11 miliard eur. To je přes 300 miliard korun, a Kanada okolo osmi miliard eur, tedy zhruba 208 miliard korun.

Unie je pro Kanadu druhým největším obchodním partnerem, hned po Spojených státech. Celkový obrat v loňském roce podle portálu BusinessInfo přesáhl 90 miliard kanadských dolarů. A když se na to podíváme ze strany Evropské unie, tak Kanada se loni stala její dvanáctou nejvýznamnější zemí, se kterou obchoduje.

Kanada patří k tradičním partnerům i Česka. Od roku 2008 se země javorového listu posouvá na žebříčku největších exportních trhů pro české firmy. Loni tam české firmy vyvezly více zboží než v předchozím roce. Hodnota exportu se podle portálu BusinessInfo meziročně zvýšila o 8 procent.

Z kanadských provincií je pro zdejší firmy nejvýznamnější Ontario, následují Québec, Britská Kolumbie a Alberta. Podniky najdou uplatnění například v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Pro některé tuzemské firmy ale představují zásadní problém kanadská víza. Zejména pro ty, které podnikají v cestovním ruchu. Právě proto Česko hrozilo, že kanadskou smlouvu nepodpoří, pokud Toronto nezruší vízovou povinnost z roku 2009. Kanada už ale oznámila, že víza v nejbližší době zruší.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme