Fischer jednal s van Rompuyem o nové ekonomické strategii

Nová hospodářská strategie Evropské unie by měla mít několik jasných cílů a jejich plnění se musí dát ověřit. Požaduje to český premiér Jan Fischer, který dnes přijal nového prezidenta Evropské unie Hermana van Rompuye.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer vítá prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye (vpravo) na půdě vlády ČR

Premiér Jan Fischer vítá prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye (vpravo) na půdě vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Kromě pomoci Haiti nebo klimatických změnách jednali hlavně o tom, jak nastartovat ekonomický růst a kam by měla Evropská unie v hospodářské politice v následujících letech směřovat. O dlouhodobé strategii růstu se začne sedmadvacítka dohadovat na summitu 11. února.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku van Rompuye s premiérem Fischerem sledoval redaktor David Koubek

"Pokud si chceme zachovat náš evropský styl života, potřebujeme vyšší hospodářský růst a více pracovních míst a nesmíme zaostat za dalšími velkými ekonomikami světa," řekl v Praze Herman van Rompuy.

Právě on bude jako nový stálý předseda Evropské rady řídit debatu lídrů sedmadvacítky. Chce, aby společně vytvořili nástupce Lisabonské strategie z roku 2000, která měla podobné cíle, ale celkově selhala.

Premiér Fischer by rád viděl podrobnou diskusi o samotné podstatě takového plánu. "Aby to byla hluboká debata o obsahu, a ne o nějakých paragrafech, které se někde v bruselských koridorech připraví a my už budeme jen debatovat o nějakých odstavcích."

Jednotlivé vlády členských zemí unie se budou nejspíš svářit především o to, jak závazné by měly nové ekonomické cíle být.

Igor Maňour, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme