Fischer se ujme funkce viceprezidenta EBRD

Dnes má do své funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nastoupit bývalý český premiér Jan Fischer. Jeho úloha bude spočívat především v pomoci rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podpoře soukromého podnikání a privatizaci v postkomunistických zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer v Českém rozhlasu

Jan Fischer v Českém rozhlasu | Foto: Tomáš Adamec

Fischer tak na pozici vystřídá někdejší slovenskou ministryni financí Brigitu Schmögnerovou. Podle jednoho z členů vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj Pavla Štěpánka se bude Fischer aktuálně zabývat už konkrétnějšími úkoly.

„Je třeba podpořit ekologické projekty, zvýšit jejich energetickou efektivnost, zlepšit standardy ochrany práce a s tím související sociální aspekty. Fischer bude dohlížet na zmíněné zájmy banky přímo a bude je prosazovat v rámci dlouhodobé politiky instituce,“ uvedl Štěpánek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer se ujme postu viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Téma pro člena téže instituce Pavla Štěpánka.

„Měl by rovněž figurovat coby styčný důstojník mezi bankou a zeměmi, kde instituce působí. To předpokládá poměrně časté zahraniční cesty a schůzky na nejvyšší vládní úrovni.“

České republiky se ale aktivity zmíněné instituce netýkají.

„Řadu let jsme měli možnost čerpat investice Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Začátkem roku 2008 tato možnost skončila. ČR je jedinou zemí, která graduovala s operacemi banky. Další případná spolupráce se tak může odehrávat pouze na třetích trzích, kde se banka ještě vyskytuje,“ řekl Štěpánek.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj byla založena pro podporu ekonomické transformace v postkomunistických zemích. Aktuálně operuje na území 27 států. Takřka výlučně se zaměřuje na rozvoj soukromého sektoru.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme