Fischerova vláda dál přemýšlí, jak snížit schodek rozpočtu

Kabinet současné úřednické vlády premiéra Jana Fischera dál probírá možnosti, jak snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce. V úterý by měl schválit úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Úřadující vláda už přijala první verzi rozpočtu na rok 2010 se schodkem 230 miliard korun, Janotův úsporný balíček má deficit srazit asi na 160 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Pokud Poslanecká sněmovna schválí deficit státního rozpočtu v příštím roce ve výši 230 miliard korun, ohrozí to podle ekonomů důvěryhodnost České republiky u investorů včetně těch, kteří financují náš dluh. Fischerova vláda si dává za úkol přijmout úsporná opatření, zlepšující tento obraz.

Vedoucí představitelé jednotlivých politických stran si stěžují, že Janotův balíček neznají. S tím ale ministr Janota nesouhlasí. V České televizi řekl, že 1. září poslal všem předsedům politických stran dopis, ve kterém své plánované kroky podrobně popisuje.

"Je v něm napsáno, že problém je vážný, že hodlám řešit problémy na obou stranách bilance, že o kolik zvednu na jedné straně daně, o tolik bych chtěl snížit výdaje. Aby to bylo v poměru alespoň padesát na padesát. Základní myšlenka byla zvýšit spodní sazbu DPH o dvě procenta, horní o jedno procento, zvýšit spotřební daně, zvýšit daň z nemovitosti."

Občanská demokratická strana je podle jejich ekonomického experta Martina Kocourka připravená okamžitě jednat o úsporných opatřeních ministra financí Eduarda Janoty na snížení deficitu. České republice totiž hrozí v lednu rozpočtové provizorium.

"Když Poslanecká sněmovna začne jednat o zákonech, znamená to zhruba 54 dní, čímž se dostáváme do ledna následujícího roku - a to je v podstatě jen první čtení. Na projednání rozpočtu potřebujeme minimálně třicet dní, normální doba jsou tři měsíce."

"Chtěli bychom proto opravdu vážně začít jednat o těch opatřeních, která navrhuje ministr Janota, protože nebude příliš času vymýšlet, jak redukovat schodek. Pokud pan ministr Janota a vláda dají na stůl opatření, tak je potřeba je předjednat, aby mohla být rychle legislativně přijata," potvrdil v České televizi postoj ODS Martin Kocourek.

Podle ekonomického experta Komunistické strany Čech a Moravy Jiřího Dolejše je sice rozpočtové provizorium velmi pravděpodobné, ale nemusí k němu vůbec dojít. Pokud budou v listopadu volby, nová sněmovna by mohla stihnout schválit návrh státních financí na příští rok ještě do konce roku letošního.

"Zkrátili jsme tento týden lhůtu v jednacím řádu na projednání státního rozpočtu ze třiceti na pět dnů. Pokud by skutečně volby byly 7. listopadu, pokud by nikdo nenapadl mandát nově zvolených poslanců, pokud by se nezadrhlo ustanovení orgánů Poslanecké sněmovny počínaje předsedou, tak by se to mohlo zrychlit. Znamenalo by to i jednání mezi vánočními svátky do horizontu Silvestra."

Ondřej Kapic, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme