Fischerova vláda projedná novelu zákona o bankách

Kabinet dnes posoudí novelu zákona o bankách, podle které se od roku 2011 zvýší pojištění bankovních vkladů ze současných 50 tisíc eur na dvojnásobek (cca 2,6 milionu korun). Novela by měla nabýt účinnosti 31. prosince 2010 a kromě navýšení pojištění má také zkrátit lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady. Změna vyplývá ze směrnice EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Ministři také projednají novelu zákona o státních dluhopisech, která umožní zvýšení limitu na vydání dluhopisů z 23,6 miliardy na 37,7 miliardy korun, aby mohl být částečně krytý schodek letošního státního rozpočtu. Jeho schodek byl navýšen z původních 38,1 miliardy na 52,2 miliardy korun a schválen poslanci v listopadu. Ve skutečnosti ale deficit rozpočtu letos přesáhne kvůli hospodářské krizi podle odhadů ministerstva financí 175 miliard korun.

Kromě státních dluhopisů je schodek státního rozpočtu podle zákona financován také úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme