Fitch snížila rating 7 velkých bank. Evropská krize se hrotí

Agentura Fitch snížila rating sedmi významných evropských a amerických bank. Z Evropy se snížení investičního doporučení hned o dva stupně dočkaly Barclays a Credit Suisse. O jeden stupeň pak přišly BNP Paribas a Deutsche Bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Fitch to vysvětlila hospodářskými problémy mnoha zemí a také přísnější regulací. Kvůli tomu, jak dodala, nervozita na trhu roste, na což banky mohou doplatit.

Ekonom České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o osmé vnímá snížení ratingu sedmi velkých evropských a amerických bank jako varování, že se situace v Evropě ještě zhorší. „Rating nehodnotí pouze momentální situaci dlužníka, ale zaměřuje se i na jeho situaci budoucí.“

Snížení ratingu může přispět k dalšímu růstu neochoty bank půjčovat si jak mezi sebou, tak i firmám a spotřebitelům peníze. To může prohloubit nastartovaný pád ekonomiky.

„Rating je sice hlediska analytika jako já přeceňován. Nemyslím, že by ratingové agentury měly nejlepší analytiky na světě. I minulost vypovídá o tom, že nezachytily nástup finanční krize v letech 2008 a ani nevarovaly před krachem Řecka. Nicméně na finančním trhu je jim stále věřeno.“

„Zhoršení ratingu jedné nebo několika bank znamená, že ostatní hráči na tyto banky koukají více rizikověji a mohou se obávat obchodovat s nimi. Některé banky se tak mohou dostat do izolace, mohou snižovat obchodní aktivitu se svými kolegy,“ připomněl Jedlička.

V Itálii se dnes bude hlasovat o balíku úsporných opatření. Vláda má v parlamentu většinu, komplikace se tak nečekají. „Trh očekává, že balíček reformních zákonů projde bez problémů. Toto je už v cenách italských akcií zakomponováno. Spíše opačný scénář by znamenal prudší reakci. Pak by finanční trh zareagoval velkým výprodejem italských státních dluhopisů i akcií.“

Jan Jedlička také souhlasil s výrokem šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové, která v noci uvedla, že evropská krize se hrotí a Evropa sama ji nezvládne. „Zkrátka ty dluhy jsou tak vysoké, že prostě nejsou zvládnutelné, Finanční nákaza se rozšířila i na Itálii."

"Ano, myslím, že záchranná akce ostatních států MMF, ale i států typu Čína nebo Indie, USA, Rusko, by měla potenciál uhasit největší požár v Evropské unii,“ zdůraznil Jan Jedlička, ekonom České spořitelny.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme