Konec fixací a rostoucí zálohy. Tisíce lidí si budou muset za energie kvůli nejisté situaci připlatit

Komu v letošním roce končí fixace na ceny energií, musí počítat s tím, že si připlatí, a to nejen za plyn, ale i za elektřinu. Někteří distributoři v Česku už kvůli vysokým cenám energií na burze fixace ani nenabízí. Vyplývá to z odpovědí největších dodavatelů energií, které oslovil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení, ilustrační foto

Kvůli rostoucím cenám na energetické burze budou měsíční zálohy vyšší | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kvůli rostoucím cenám na energetické burze budou měsíční zálohy vyšší. Pokud ale zůstanou klienti u svých stávajících dodavatelů, neměl by pro ně být cenový skok tak vysoký. Dodavatel totiž zná chování svých předplatitelů, vidí jejich spotřebu a také tarify. Takoví zákazníci budou do budoucna zvýhodněni.

Zima bude horká, ale nezahřeje. Pokud se unie kvůli plynu položí, nemá tu co dělat, říká Bartuška

Číst článek

Odběratelé, kteří se ale rozhodli své dodavatele energií změnit, na tom budou jinak. Například společnost Pražská energetika už fixace cen elektřiny ani plynu nenabízí, a to jak stávajícím zákazníkům, tak ani těm novým.

„Uzavíráme se zákazníky zpravidla novou smlouvu na dva roky, ale bez fixace ceny. Důvod je jednoduchý – je to turbulentní cenová situace na velkoobchodním trhu. Dodavatelům energií se totiž ceny v dlouhodobém pohledu těžko nastavují, protože za měsíc, za půl roku nebo za rok mohou být ceny úplně jiné,“ říká mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Fixace ano, ale dražší

ČEZ fixace cen elektřiny i plynu nabízí svým klientům i nadále. Podle mluvčího společnosti si ale mnozí z nich připlatí.

„Zákazníci s končící fixací, kterou si dělali ještě v době levných energií, si při sjednání nové fixace výrazně připlatí, například dvojnásobek. Dobrou zprávou je, že řada domácností si zafixovala ceny ještě před současným velkým nárůstem způsobeným nejistotou ohledně dodávek plynu z Ruska,“ shrnuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Ceny pohřbů vzrostly o 12 procent. Lidé proto kupují méně svíček, květin nebo šetří na obřadech

Číst článek

Ve druhé polovině roku ale deseti procentům klientů společnosti ČEZ vyprší fixace u plynu a pěti procentům u elektřiny.

Podobně jsou na tom i další dodavatelé energií. Fixace většinou nabízí na rok až tři. Například Innogy nabízí fixaci novým i stávajícím zákazníkům, E.ON naopak jen těm nově příchozím. Fixace cen letos přitom vyprší stovkám tisíc lidí.

Podle dodavatelů energií zatím klienti s placením záloh velké problémy nemají, dokonce se setkávají i s tím, že někteří chtějí dobrovolně měsíčně platit vyšší zálohy, aby se tak vyhnuli vysokým nedoplatkům při vyúčtování.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme