Flextronics v Brně končí, bez práce bude asi tisíc lidí

Firma Flextronics - zřejmě největší zahraniční investor v Brně - z moravské metropole odchází. Oznámilo to dnes vedení této nadnárodní společnosti. Výrobní program se patrně přestěhuje do pobočky firmy v Maďarsku, zatímco v Brně zůstane jen vývojové centrum. O práci tak přijde asi tisícovka lidí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plošný spoj

plošný spoj | Foto: Jan Rosenauer

Konec Flextronicsu v Brně podle managementu společnosti zapříčinila recese na trhu s elektrotechnikou po událostech z jedenáctého září minulého roku. Termín ukončení výroby by měl být znám v příštích týdnech.

"Hledáme investory, kteří by tady pokračovali. Jednali jsme se zástupci Brna a CzechInvestu a budeme pokračovat v jednáních tak dlouho, dokud nedosáhneme výsledku přijatelného pro obě strany," řekl Českému rozhlasu generální ředitel Flextronicsu Hugh Kelly.

Žádné výpovědi firma zatím podle personálního ředitele Petra Prokše nerozdala. "Vyčkáme zákonné lhůty 30 dnů a poté budeme postupně, tak jak bude vyžadovat ukončování a převádění jednotlivých projektů, tak budeme výpovědi předávat."

Na zahájení výroby v Brně Flextronics dostal od vlády i od města řadu pobídek. Jednou z nich byla i téměř stoprocentní daňová úleva na dobu deseti let. Za to se zavázal vytvořit tisíce pracovních míst a přilákat další investory.

Město teď podle primátora Petra Duchoně odhaduje ztráty na desítky milionů korun. "Je to nájemné, které nám uniklo, když jsme pozemky pronajali za symbolickou cenu a teoreticky bychom z nich mohli získávat nájemné."

Rozhodnutí o uzavření Flextronicsu překvapilo vládní agenturu pro podporu zahrničních investic. Generální ředitel Czechinvestu Martin Jahn ale Radiožurnálu potvrdil, že už jedná s dalšími zahraničními partnery, kteří by mohli brněnské Černovické terasy koupit nebo si je pouze pronajmout. Jejich jména ale zatím prozradit nechtěl.

Podle Jahna se navíc Flextronics zřejmě nevyhne sankcím za nesplněné podmínky v rámci vládní podpory.

Regina Prouzová-Květoňová, Marika Táborská, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme