Fond pojištění vkladů začne vyplácet klienty záložny Unibon ještě v červenci

Fond pojištění vkladů začne vyplácet klienty zkrachovalé záložny Unibon v pondělí 23. července. Peníze budou moci klienti družstva získat na sedmi vybraných pobočkách GE Money Bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jde o pobočky v Ostravě na Masarykově náměstí, v Nové Karolině v Jantarové ulici, dále v Opavě o pobočku U pošty, v Praze na Václavském náměstí, na Revoluční třídě a v Hybernské a v Brně o pobočku GE Money Bank v Lidické ulici.

Družstvo mělo klienty i na Slovensku, tam bude pojištění vyplácet pobočka Všeobecnej úverovej banky v Bratislavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kdy začne Fond pojištění vkladů vyplácet klienty záložny Unibon, se zajímala redaktorka Jitka Hanžlová

Fond pojištění vkladů bude vyplácet 100 procent vkladů, ale jen do limitu 2 551 500 korun. Což je ekvivalent částky 100 tisíc eur podle kurzu centrální banky, vyhlášenému 2. července - tedy ke dni, ve kterém centrální banka ohlásila neschopnost družstva Unibon dostát závazkům. Součástí náhrady nejsou členské vklady členů družstva.

Fond pojištění vkladů odhaduje, že výplata klientům Unibonu může dosáhnout jedné miliardy a 800 milionů korun. Fond má přitom v současnosti k dispozici 24 miliard korun.

Vybrané pobočky banky GE Money Bank budou peníze vyplácet po tři roky, tedy do 22. července 2015. Klienti záložny se pak na výplatním místě prokáží platným průkazem totožnosti. Pokud se jedná o podnikatele, musí mít ještě navíc výpis ze živnostenského rejstříku.

V případě, že si vkladatel nebude moci náhradu vyzvednout osobně, může k tomu někoho zmocnit. V tom případě ho musí vybavit plnou mocí. Vzor plné moci je na webové stráce Fondu pojištění vkladů.

Centrální banka oznámila neschopnost záložny dostát závazkům 2. července. Datum je důležité pro určení, kdo má na výplatu náhrad vkladů nárok. Jsou to fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli Unibonu k 2. červenci 2012. Pokud jde o fyzické osoby, pak mezi oprávněné patří i dědicové vkladatelů a u právnických osob jejich právní nástupci.

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme