Fond pojištění vkladů začne vyplácet peníze klientům záložny Unibon

Dnes přinášíme pár praktických informací, které jsou užitečné hlavně pro klienty záložen. Konkrétně pro ty, kdo mají peníze ve spořitelním a úvěrovém družstvu Unibon. Fond pojištění vkladů totiž začne vyplácet jejich vklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB odebrala licenci ostravské kampeličce Unibon

ČNB odebrala licenci ostravské kampeličce Unibon | Foto: F. Tichý

Družstevní záložna Unibon sídlí v Ostravě. Spravovala vklady téměř 4 a půl tisíce klientů, což dohromady představovalo přes 2 miliardy a 800 milionů korun. Měla 6 poboček: dvě v Ostravě, jednu v Opavě, jednu v Praze a pak v Brně a v Bratislavě.

Letos v březnu jí Česká národní banka odebrala licenci. Zdůvodnila to tím, že "družstvo Unibon dlouhodobě porušovalo limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob - a to přes opakovaná upozornění centrální banky. Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům ČNB rozhodla, že odnětí povolení k činnosti je jediným možným řešením, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny, a tím i ohrožování majetku jejích členů."

Vklady klientů družstvo zčásti vyplácelo. Teď ale přichází řada na Fond pojištění vkladů. Ten včera dostal oznámení od centrální banky o neschopnosti družstva Unibon dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek.

Klientům se vrátí celý vklad, do výše limitu

Fond pojištění vkladů hned požádal likvidátora záložny o předání podkladů. A začal připravovat výplatu vkladů. Podle zákona na to má 20 dní od data vyhlášení platební neschopnosti záložny. Klienti dostanou od fondu 100 procent svých vkladů, ale jen do limitu 2 miliony 551 500 korun. Což je ekvivalent částky 100 tisíc eur podle kurzu centrální banky, vyhlášenému ke včerejšímu dni.

Fond zároveň oznámil, že nejpozději do 13. července stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení náhrad. Klienti záložny Unibon se o tom dozví prostřednictvím webových stránek Fondu pojištění vkladů - což je www.fpv.cz, nebo na facebookových stránkách fondu. Ty mají adresu www.facebook.com/fondpojistenivkladu. A také se to dozví na webových stránkách záložny a samozřejmě z vysílání Radiožurnálu.

Pro to, aby klienti dostali své peníze zpět, nemusí vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokážou platným průkazem totožnosti. Výplatním místem budou pobočky banky, kterou fond vybere. Jak mi na fondu řekli, zatím nezveřejňují, která to bude.

Pokud si vkladatel nebude moci náhradu vyzvednout osobně, může k tomu někoho zmocnit. V tom případě ho musí vybavit plnou mocí. Vzor takové plné moci můžete najít na webové adrese www.fpv.cz/formulare.html.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme