Fórum Zlaté koruny řeší téma ekonomika versus politika

Pod záštitou premiéra Jana Fischera začalo dnes v Top Hotelu Praha VII. fórum Zlaté koruny. Setkání, které se pravidelně věnuje aktuálním ekonomickým problémům, je dnes na téma ekonomika versus politika aneb volby 2010. Účastní se ho více než 30 renomovaných ekonomů a také lídři politických stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fórum Zlaté koruny

Fórum Zlaté koruny | Foto: Tomáš Adamec

Tentokrát jde o fórum předvolební, které se věnuje především ekonomickým slibům jednotlivých politických stran a jejich konkrétním programům, které by české hospodářství měly vyvést ze současné stagnace a měly by výrazně podpořit tempo růstu ekonomiky.

Představitelé hlavních politických stran společně s ekonomickými odborníky debatují o stranických plánech na ozdravení ekonomiky a veřejných financí, o způsobech snížení nezaměstnanosti, o problémech eurozóny nebo například o hrozbě řeckého scénáře pro Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

7. fórum Zlaté koruny. Další informace od Nadi Bělovské a hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka.

„Hlavním tématem by mělo být ozdravení veřejných financí a konečné provedení reformy důchodového systému a financování zdravotnictví,“ přiblížil před začátkem fóra na Rádiu Česko hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

„Já se na to dívám trošku obecněji. Na tomto setkání mě zajímá hlavně kontrast mezi politickým a ekonomickým myšlením. Myslím, že v posledních letech se tyto dva pohledy začínají rozcházet. Politické myšlení se projevuje na volební období. Ekonomické myšlení má ten pohled delší a ptá se na další kroky. Doufám, že se kontrasty dneska rozkryjí,“ doplnil profesor Milan Zelený z Fordham University New York a Univerzity T. Bati ve Zlíně.

Efekt nákazy

Vliv vývoje v Řecku, Španělsku nebo v Portugalsku na ekonomiku České republiky, bude podle Janáčka záviset na další situaci v těchto středomořských zemích. „V případě, že se v těchto zemích situace zhorší, bude působit to, čemu se říká efekt nákazy a to nejen na země eurozóny, ale i na další země Evropské unie.“

Poslední týden znovu ukázal, jak citlivé jsou finanční a akciové trhy na negativní zprávy o prohlubujících se problémech některých zemí eurozóny. Dlouhodobě je neuklidnilo ani představení záchranného balíku v hodnotě 750 miliard eur ze strany EU.

„Nejistota bude vládnout dál, protože finanční trhy nedůvěřují plánům, které EU připravila. Příprava trvala velmi dlouho, bylo to váhavé a je vidět, že existují značné rozpory mezi dvěma největšími státy EU – Francii a Německem, a to finanční trhy citlivě odrážejí,“ dodal Janáček.

Podle Zeleného, pokud bude propad na finančních trzích pokračovat, hrozí evropskému hospodářství propad do další recese, ze které se postupně země v současné době vzpamatovávají.

„Ještě tady hrozí jakési propletení krizové situace se situací transformační, tedy že se nebudeme cyklicky vracet tam, kde jsme začali, ale že nám vzniká transformace k úplně novému režimu. Je tady nebezpečí, že se EU rozdělí na jakousi severní a jižní část, což by nebylo dobré ani z politického hlediska,“ uvedl na Rádiu Česko profesor Milan Zelený.

Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme