Fotovoltaická asociace připravuje trestní oznámení na šéfku ERÚ Vitáskovou

Na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou se chystá trestní oznámení. Podle šéfky České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzany Musilové manipulovala s daty, které si od úřadu vyžádal Ústavní soud před projednáváním solární daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Energetický regulační úřad předložil dva různé výpočty. Každý z těch výpočtů dospěl k jiným závěrům. A tyto výpočty byly prokazatelně zmanipulované a chybné. Na základě těchto výpočtů, které Energetický a regulační úřad předložil, Ústavní soud rozhodl o legalitě solární daně,“ uvedla Musilová.

Zvýšenou daň na solární energii prosadila vláda. Snažila se tak zmírnit dopady rozmachu solárních elektráren, který se projevil i na cenách elektrřiny pro koncové zákazníky.

Ministr Chalupa: Lidé za špatnou podporu fotovoltaiky zaplatí až bilion korun

Číst článek

Vitásková před týdnem prohlásila, že někteří bývalí zaměstnanci jejího úřadu špatně nastavili výkupní ceny eletřiny z fotovoltaiky. Tím měli způsobit škodu až 160 miliard korun. Vyjádření Energetického regulačního úřadu zjišťujeme.

Právě dnes uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. Jak dále uvedl v televizi Prima, elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji prodají. Rozdíl cen zaplatí spotřebitel.

Instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR 2004 - 2012 | Foto: ČTK

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme