Fotovoltaické panely, nová okna či fasáda. Základní umělecká škola rekonstruuje i kvůli úsporám

Budova základní umělecké školy Leoše Janáčka v Havířově je skryta pod lešením. Škola se rekonstrukcí snaží uspořit výdaje za energie. Ve škole se tak instalují fotovoltaické panely, buduje vzduchotechnika a vyměňují stará okna za nová. Jakým způsobem se opravuje na hluk citlivá umělecká škola? Poslechněte si první díl seriálu.

Tento článek je více než rok starý.

Seriál Havířov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova ZUŠ Leoše Janáčka v Havířově byla jako jedna z mála v kraji postavena přímo pro účel uměleckého školství

ZUŠ Leoše Janáčka v Havířově právě prochází celkovou rekonstrukcí | Foto: Romana Kubicová

Celá budova je obsazena stavebníky. Je těžké uvěřit, že za dveřmi by se už brzy měly ozývat stupnice na houslích nebo pokyny tanečního mistra. V minulém školním roce navštěvovalo školu 750 žáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotovoltaické panely, nová okna, venkovní žaluzie nebo fasáda. Základní umělecká škola rekonstruuje i kvůli úsporám. Poslechněte si reportáž

„Jsme na chodbě, která vede k tanečnímu oboru. Právě tady demontují stará okna a připravují prostor pro okna nová,“ ukazuje prostor školy ředitelka havířovské umělecké školy Anna Mikulová.

Její kancelář chrání před prachem provizorní rohožka. „Snažili jsme se, aby rekonstrukce začala v prostorách školy, které budeme nejvíce využívat hned od začátku školního roku, což jsou učebny hudebního oboru, které tato rekonstrukce zasáhla nejvíce,“ popisuje ředitelka.

Hudba a staveniště

Rozpočet rekonstrukce je téměř 30 milionů korun, konec odhadován na leden příštího roku. Do té doby se musí výuka skloubit se stavbou.

„Počítáme s tím, že jakmile začne výuka, která na naší škole probíhá v odpoledních hodinách, hlučné práce nebudou realizovány. To bylo firmě jasné už na začátku. Teď pracují celý den, ale jakmile začne výuka, budou muset být hlučné práce omezeny,“ upřesňuje ředitelka Mikulová.

Úspora nejen pro školu

Cílem je maximální úspora výdajů za energie. Nová okna, venkovní žaluzie nebo fasáda jsou jenom začátek. Škola bude využívat vlastní sluneční energii z panelů na střeše.

„Případné přebytky budou dodány do místní distribuční sítě. Součástí projektu je také vybudování vzduchotechniky. Učebny výtvarné a hudební výchovy budou mít kompaktní rekuperační jednotku s automatickou regulací,“ popisuje projekt Miroslava Chlebounová za Moravskoslezský kraj.

Zateplování, výměna oken, fotovoltaika. Nemocnice kvůli zdražování energií hledají způsoby, jak ušetřit

Číst článek

Podle ředitelky školy je dobře, že se všechno dělá najednou. A že by se to na elektroměrech projevit mělo. „Samozřejmě doufáme, že nějaké finanční prostředky uspoříme,“ dodává.

Další v pořadí

Škol pokrytých fotovoltaikou začalo po celém Moravskoslezském kraji rychle přibývat, plány se tomu přizpůsobují.

„Fotovoltaiku dostane například ZUŠ Klimkovice, ZŠ Čkalovova Ostrava-Poruba nebo Střední odborní škola dopravy a cestovního ruchu v Krnově. Z aktuálně dokončených projektů, které přispívají k soběstačnosti budov, se jedná o instalaci fotovoltaické elektrárny na budově Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci a na domově Sagapo v Bruntále,“ vyjmenovává Miroslava Chlebounová.

A nejde jen o školy. „Právě budovaný domov pro seniory v Kopřivnici bude mít nejen fotovoltaickou leketrárnu, ale i kogenerační jendotku,“ dodává Chlebounová.

Zkušenosti s energetickou soběstačností havířovské základní umělecké školy Moravskoslezský kraj využije i při dalších rekonstrukcích.

Rušno mají kvůli energiím projektanti a stavební firmy také v nemocnicích. Tam se podíváme v dalším díle seriálu, ve kterém se přesuneme do Kutné Hory.

Agáta Faltová, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme