Francie a Německo navrhly ekonomickou koordinaci eurozóny

Země eurozóny by měly podle představ Berlína a Paříže zavést větší koordinaci svých ekonomik. Německo s Francií předložily na bruselském summitu sedmadvacítky návrh takzvaného Paktu konkurenceschopnosti. Ten má eurozónu i celou Evropskou unii vyzbrojit na to, aby odolaly v soutěži s jinými světovými ekonomikami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Postupně by měly země platící eurem harmonizovat některé své hospodářské politiky a směřovat nejen k měnové, ale i fiskální unii.

Některé německofrancouzské návrhy ostatní státy přijaly kladně, jiné je popudily. Například Lucembursko odmítá zrušit pravidelné navyšování mezd podle míry inflace. Jiným zemím nezní dobře myšlenka na sladění důchodového věku.

Česko nemá nic proti tomu, reagovat důchodovou reformou na stárnutí populace. Podle premiéra Petra Nečase se ale České republice nelíbí myšlenka Francie a Německa zasahovat do daňové pravomoci států.

„Pokus harmonizovat, byť zpočátku pouze daňový základ, v podstatě znamená pokus o harmonizování přímých daní,“ uvedl Petr Nečas.

Na schůzku eurozóny, na níž se v březnu sejde 17 zemí platících eurem, mají dostat pozvání i země stojící mimo ni. Pozvánku může dostat i Česká republika.

„Já předpokládám, že pokud to bude otevřeno těm, kteří budou chtít slyšet informace o dalším vývoji eurozóny, tak že by se Česká republika měla zúčastnit. Samozřejmě toto musí projednat vláda, ale myslím si, že by byla chyba, kdybychom se nepokusili získat informace přímo od zdroje,“ uvedl Petr Nečas.

Dodal, že to by neznamenalo, že se Česká republika k projektu připojí nebo hodlá připojit.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme