Francie a Rusko se dohodly na hospodářské spolupráci

Ruský premiér Vladimír Putin uzavřel ve Francii se svým protějškem Francoisem Fillonem několik desítek smluv o hospodářské spolupráci mezi oběma zeměmi. K nejdůležitějším patří dohoda o účasti francouzské státní energetické společnosti EDF na plánovaném ruském plynovodu South Stream.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Francie také pomůže krachující ruské automobilce Avtovaz. Francouzský Renault slíbil, že ve firmě posílí svou účast a investuje do podniku 300 miliónů euro. Renault by měl do skomírajícího výrobce známé Lady nalít jak peníze, tak posílit nepřímé investice do technologií. Ruská vláda podle premiéra Vladimira Putina vyčlení na pomoc Avtovazu padesát miliard rublů.

Dnešní dohody označil premiér Putin za průlomové. Také podle Karla Svobody z Asociace pro mezinárodní otázky se dohody dají označit za úspěch ruské hospodářské diplomacie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko - francouzské hospodářské partnerství. Téma pro analytika AMO Karla Svobodu.

"Rusku se pro projekt South Stream podařilo získat další odbytiště. Co se týče Avtovazu, bude mít Rusko šanci získat technologie pro svoji automobilku, která má v současné době v pravdě existenční problémy," řekl Svoboda ve Stalo se dnes.

Rusko má dlouhodobě dobré vztahy i s Německem a Itálií. Podle Svobody se diplomacie Ruska zaměřila na Francii převážně z důvodu rozšíření portfolia.

Putin jednal také o koupi francouzkých válečných plavidel, nicméně k dohodě zatím nedošlo. Podle Svobody se tak dá soudit, že Rusko chce své francouzské partnery tímto zbrojním kontraktem zavázat i k užší politické spolupráci.

S dalšími evropskými zeměmi včetně například Velké Británie, Polska, ale i České Republiky má Rusko naopak špatné vztahy. Otázkou zůstává, zda může těsná spolupráce Ruska s Francií a dalšími státy ohrozit vztahy mezi spojenci v NATO, potažmo v Evropské unii.

"Nebude to až tak dramatické, NATO si ve svých vnitřních vztazích žije svým vlastním životem. Faktem ale je, že Velká Británie bude brzy potřebovat opět ruský plyn, proto se dá předpokládat, že vztahy nebudou až tak vypjaté," uzavřel Svoboda.

Lukáš Vincourek, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme