Francie chce zamezit spekulacím s agrárními komoditami

Spekulace se zemědělskými komoditami se opět dostávají do popředí zájmu. Francie, která letos předsedá skupině dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa, boj proti nim označila za prioritu. Na ranní tiskové konferenci to potvrdila ministryně hospodářství Christine Lagardeová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrna obilí

Zrna obilí | Foto: Corel GALLERY

Francouzské plány mají v Evropě zastánce; EU připustila, že něco podobného už chystá. Ve skupině G20 jsou ale i země, které výraznější regulaci obchodu s komoditami a potravinami odmítají.

„Tady se pojí dva faktory: jednak tradiční ochranářská tendence v politice Francie vůči zemědělství; ve Francii je zemědělská lobby, byť početně relativně malá, velice vlivná a Francie tradičně prosazuje formy ochrany zemědělské produkce a poměrně silných dotací,“ uvedl na Rádiu Česko exministr financí Ivan Pilip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma okomentoval exministr financí Ivan Pilip na Rádiu Česko

„Druhý faktor, hrající tomuto přístupu, je vývoj v posledních měsících na trhu s potravinami ve světě, kdy pod vlivem řady faktorů dochází k velmi významnému nárůstu cen potravin a také k jejich velkým výkyvům daným, nevím jestli to nazvat spekulacemi, prezident Sarkozy to tak nazývá, nicméně řekněme daným situací na trhu právě s těmi komoditami. A to určitě možnost tlaku Francie podporuje, ale je jasné, že zdaleka ne všechny její plány se jí v té atmosféře G20 a Evropské unie podaří prosadit.“

K odpůrcům ochranářských záměrů podle Pilipa tradičně patří země s menší vlastní lobby, například Británie nebo evropské severské země.

„V rámci světa bude tlak rozvojových zemí spíše na to, aby došlo k určitému uvolnění trhu s potravinami, protože historicky příliš velká regulace, ochranářská opatření – teď nemyslím vůči spekulacím na trzích, ale spíše ve smyslu třeba dovozů do vyspělých zemí – vede k určitému zhoršení situace rozvojových zemí. A je jich velká řada, které jsou potenciálními vývozci komodit,“ poznamenal dále Ivan Pilip.

Sám vidí daleko větší možnosti právě ve větším otevření trhů a v korigování dřívějších omylů, například v oblasti biopaliv, která odebrala významnou část zemědělské půdy na výrobu příměsí do pohonných hmot.

„Myslím si, že to bude převažující trend, který nakonec zavládne, a asi tomu nezabrání ani fakt, že Francie bude v tomto roce G20 předsedat,“ uzavřel Pilip.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme