'Je čas přestat řečnit.' Francouzský ministr financí rázně avizoval reformu eurózony

Bruno Le Maire už minulý týden prohlásil, že bariéry, které brání skutečným reformám eurozóny, „jsou známé skoro 10 let a nic se s tím nedělalo“.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire | Zdroj: Reuters

Ukončeme debaty a začněme být rozhodní. Tak evropská odnož serveru Politico shrnuje slova francouzského ministra financí Bruna Le Mairea. Vyjádřil se tak před pondělní  klíčovou schůzkou ministrů financí eurozóny. Setkání euroskupiny poprvé předsedal její nový šéf, Portugalec Mário Centeno.

Už minulý týden Le Maire řekl, že bariéry, které brání skutečným reformám eurozóny, „jsou známé skoro 10 let a nic se s tím nedělalo“. Uvedl to po setkání s úřadujícím německým ministrem financí Peterem Altmaierem.

Přesvědčit Berlín 

Bruno Le Maire prý nepochybuje o metodě, jakou Francie zvolila, aby reformy prosadila. Nejdřív ale podle něj o ní Paříž musí přesvědčit Berlín. Následně ji pak prodiskutují s dalšími dvěma ekonomickými velmocemi – Itálií a Španělskem – a nakonec ji bude posuzovat zbývajících patnáct členů eurozóny.

Přihlížet v eurozóně stačit nebude. Pro vliv v EU musí Česko udělat víc

Číst článek

Na otázku, zda má takto skupina zemí platících eurem fungovat, Le Maire odpověděl kladně. Jak dodal, není ve funkci proto, aby „jen neustále řečnil“. V současné naléhavé situaci je podle něj potřeba činit politická rozhodnutí, aby se eurozóna posunula do další fáze. 

Politico nicméně pochybuje o tom, jestli ministrův styl bude mít kladnou odezvu v Madridu, Římě nebo i v dalších evropských metropolích. Francouzský ministr financí Le Maire si prý také myslí, že je čas realismu, spíše než doba ohledů na pocity jednotlivých zemí. Politik se při jednání s německým kolegou Altmaierem shodl na tom, že se obě země do června domluví na třech významných, ale zároveň citlivých tématech diskuse: na dokončení bankovní unie, hojně probíraném sloučení kapitálových trhů a na harmonizaci korporátních daní.

Příliš ambiciózní klíčový hráč? 

Takový cíl vypadá ambiciózně v situaci, kdy Německo nejspíš nebude mít funkční vládu dřív než v březnu, varuje Politico. A i když třeba poté kabinet v Berlíně začne pracovat, na dohodu zbydou oběma zemím pouhé tři měsíce.

Ministr Le Maire ale na otázku, zda je červnový termín dohody skutečně realistický, odpověděl, že „když za ty tři měsíce nedojde k posunu, bude zřejmé, že o ni není zájem“. Podle něj už teď odborné týmy z Francie i Německa probírají všechny technické detaily.

Server Politico připomíná, že devětačtyřicetiletý Le Maire je v pařížské vládě prezidenta Emmanuela Macrona klíčovým hráčem hned od svého překvapivého jmenování v květnu loňského roku. Předtím působil v administrativách prezidentů Chiraca a Sarkozyho a ještě před dvěma roky se ucházel o prezidentskou nominaci Republikánů (LR), hlavní středopravicové politické síly ve Francii.

Po těžké porážce začal podporovat kandidaturu Françoise Fillona. Po několika měsících byl ale Le Maire první z předních osobností, které odstoupily z Fillonova volebního týmu. Fillon totiž nedodržel slib a nestáhl svoji kandidaturu ani přes zahájení trestního stíhání vůči své osobě. Le Maire Republikány nakonec zcela opustil a připojil se k Macronovu hnutí Republiko, vpřed! (LaREM). 

Le Maire je jediným silným politickým hráčem ve vládě, která je jinak složená hlavně z odborníků a politických nováčků, myslí si Politico. Zatímco výroky většiny ministrů podle serveru přísně kontroluje Elysejský palác, Le Maire je prý jeden z mála, kdo je poměrně nezávislý a může se vyjadřovat zcela volně. V rozhovoru pro Politico trval na tom, že věrohodnost Francie stojí na otázce, jestli vláda v plné šíři prosadí vážně míněné reformy, které slíbil prezident Macron. 

'Summit atraktivity'

V pondělí se ministr financí Le Maire s Macronem a dalšími vládními kolegy sešli na setkání, o kterém sebevědomě mluvili jako o „summitu atraktivity“. Na schůzku s předními činiteli francouzské vlády do Versailles přijelo na 120 manažerů mezinárodních korporací, kteří odtud následně zamířili na Světové ekonomické fórum (WEF) ve švýcarském Davosu.  Politico poznamenává, že Le Maire mluví plynně anglicky a německy. A v angličtině řekl novinářům, že smysl schůzky byl jednoduchý: vzkázat, že „Francie se vrací na scénu“. 

Nepovolená státní podpora? Evropská komise vyšetřuje jednu z firem koncernu IKEA

Číst článek

Součástí summitu byla řada bilaterálních setkání. Každý generální ředitel mohl podle zjištění portálu Politico strávit 15 až 20 minut s ministrem dle svého výběru. Kromě jiných byli ve Versailles třeba manažeři bankovních domů JPMorgan a Goldman Sachs nebo zástupce německé průmyslové firmy Bosch. Podle Le Mairea nebylo cílem sdělit, jak krásná je Francie, ale zjistit, co leží jednotlivým manažerům nejvíce na srdci. 

Evropský server připomíná, že šéf francouzské státní pokladny Le Maire v posledních týdnech vzbudil pozornost médií také prohlášením, že má v úmyslu zasáhnout proti velkým americkým internetovým firmám.

Společnosti jako Google, Amazon, Apple nebo Facebook viní z toho, že se ve velkém měřítku vyhýbají placení daní v Evropě. Spolu s rezortními kolegy z Německa, Británie, Itálie a Španělska Le Maire také napsal dopis svému americkému kolegovi Stevenu Mnuchinovi.  Evropští ministři financí v něm protestují proti nynější daňové reformě ve Spojených státech, která podle nich porušuje několik mezinárodních dohod. 

Daně a korporace

Na otázku, jestli je možné velkým korporacím současně zvyšovat daně a zároveň pro ně zůstat atraktivní, Bruno Le Maire odpověděl, že v každém případě není receptem soutěžit se Spojenými státy v tom, kdo nastaví daně níž. Takový závod by prý pro Evropu na konci přinesl jen „prohru ve všech ohledech“. Poukázal na to, že Evropská unie není ani Čína ani Spojené státy a chce být dál schopná financovat péči o děti, zdravotnictví nebo veřejné služby. Le Maire také vzkázal, že si přeje více solidarity mezi unijními zeměmi. 

Generální ředitele velkých mezinárodních finančních institucí pak chce francouzský ministr financí přesvědčit o tom, že Paříž je místem, kam se vyplatí přestěhovat po brexitu. Francie se podle Le Mairea může stát významným evropským i mezinárodním finančním centrem a bylo prý „velkou chybou, že francouzští politici toto úsilí v posledních 10 letech vzdali“.

Na otázku, jak bankéře přimět, aby si vybrali Paříž třeba místo Frankfurtu nad Mohanem, který má také ambici nahradit v roli finančního centra Londýn, francouzský ministr nabídl pozoruhodnou odpověď. „Zeptejte se své partnerky, kde by raději strávila víkend,“ cituje Bruna Le Mairea server Politico.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.  

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme