Francie je nejnavštěvovanější zemí světa. Na turistech ale nejvíce vydělávají USA

Francie si i v uplynulém roce podržela status nejnavštěvovanější země světa. Přivítala přes 81 milionů turistů. To je dokonce skoro o pět procent víc než v roce 2010. O příznivou bilanci se zasloužil příliv návštěvníků z Ruska, Číny a Brazílie, jejich počet se loni ve Francii zvýšil o 17 procent oproti předchozímu roku. Po tříletém ubývání přijelo také více amerických turistů. Většinu turistů ale pořád tvoří Evropané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffellova věž

Eiffellova věž | Foto: Elena Horálková

Mezi nimi se neztratili ani Češi, letecká trasa mezi Prahou a Paříží je nejvytíženější ze všech.

Druhou nejnavštěvovanější zemí jsou USA, kam loni přijelo 60 milionů turistů, následuje Čína, Španělsko a Itálie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji světového turistického ruchu mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Přes velkou návštěvnost nedrží Francie primát v celkovém součtu útrat zahraničních hostů. S 33,4 miliardy eur je až třetí po Spojených státech a Španělsku. Přesto si Francie polepšila, vydělala o 8 procent víc peněz než v roce 2010, kolem 33 miliard.

Cestování je zbytnou potřebou, které se člověk v nouzi může vzdát. V celosvětovém měřítku to tak ale nevypadá. Podle údajů Světové turistické organizace se v 1. pololetí roku zvýšil počet cest o pět procent a tento trend má pokračovat i v další části roku.

Pocítilo to i Česko, v prvním čtvrtletí se v hotelech a penzionech ubytovalo zhruba 1,25 milionu turistů z ciziny, což je nárůst o 14 procent.

Světová turistická organice podle rezervací míst v letadlech spočítala, že ve vrcholné cestovatelské sezoně od května do srpna bude na celém světě cestovat 415 milionů lidí.

Na turistech vydělává i Česko

Příjmy z příjezdové turistiky od zahraničních návštěvníků dosáhly v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku 32 miliard korun, tedy o 15 procent více než ve stejném období předchozího roku.

Růst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu táhl především zvyšující se zájem o dovolenou v Česku na ruském trhu. Počet příjezdů ruských turistů vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 37,2 procenta.

Ve srovnání s rokem 2011 přijelo letos do ČR v prvním čtvrtletí také více Němců, Italů a Britů. Výrazně vzrostl také počet příjezdů čínských turistů, kteří v České republice za nákupy během dovolené utrácí nejvíce. Průměrná hodnota jednoho nákupu čínského turisty dosáhla v prvním čtvrtletí podle údajů společnosti Global Blue ČR 13 687 korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme