,Jde o naši redakční svobodu.‘ Novináři Le Monde chtějí, aby jim Křetínský zaručil nezávislost

Novináři francouzského deníku Le Monde v úterý v otevřeném dopise vyzvali akcionáře a českého miliardáře Daniela Křetínského, aby jim písemně zaručil vydavatelskou nezávislost. Informovala o tom agentura AFP. „Jde o naši redakční svobodu,“ píše se v prohlášení, pod které se podepsalo přes 460 novinářů.

Paříž (Aktualizováno: 17:48 10. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský | Foto: Ladislav Němec / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Záruku v pondělí podepsal jeden z majoritních vlastníků Xavier Niel. Novináři ze skupiny Groupe Le Monde o stejnou garanci do 17. září žádají i dalšího z akcionářů Matthieua Pigasseho, a hlavně jeho obchodního partnera Křetínského, který deník spoluvlastní od loňského října.

Křetínský a Tkáč nepřevezmou německou firmu Metro, jejich nabídka neuspěla

Číst článek

Daniel Častvaj, člen představenstva firmy Czech Media Invest (CMI), kterou Křetínský spoluvlastní a řídí, v úterý řekl, že Křetínský ze své pozice nemá v záležitosti pravomoc nic podepsat.

„Czech Media Invest (CMI), ve které Daniel Křetínský vlastní 50 procent, drží minoritní podíl (49 procent) ve společnosti Le Nouveau Monde (LNM). Majoritním vlastníkem LNM je pan Matthieu Pigasse – ten je zároveň oprávněn za společnost jednat. Ani CMI, ani pan Křetínský tedy logicky nic podepisovat za LNM nemůžou. Respekt k redakční svobodě a nezávislosti je pro nás naprostou samozřejmostí,“ uvedl Častvaj.

Signatářům výzvy vadí, že Křetínský se stal spolumajitelem skupiny bez konzultace se sdružením novinářů, zaměstnanců a čtenářů, které kontroluje 25 procent kapitálu deníku.

Podpis je pro Křetínského příležitost ukázat, že jeho činy odpovídají slovům, píšou novináři v otevřeném dopise. Křetínský minulý týden v Paříži prohlásil, že investice do jednoho z nejvýznamnějších francouzských listů je motivována „ambicí podpořit tradiční žurnalistiku, (...) ambicí podpořit evropskou demokracii a boj proti manipulaci a populismu“.

Aktuální Křetínského vyjádření redakce zjišťuje.

Diskuse o úmyslech

Obavy o nezávislost redakce vyvolalo jednání Křetínského a Pigasse o odkoupení podílu ve společnosti Le Monde Libre, která má kontrolu nad 75 procenty kapitálu deníku. Podíl od španělské mediální skupiny Prisa by jim zaručil 46procentní podíl v Le Monde Libre na rozdíl od současného 26procentního.

Obavy z českého miliardáře. Novináři z Le Monde chtějí zabránit Křetínskému v kontrole, píše Financial Times

Číst článek

Oba akcionáři zaměstnance Le Monde ujistili, že budou jednat v zájmu skupiny Le Monde Libre a plně se soustředit na podporu redakční nezávislosti a svobody.

Křetínský minulý rok investoval i do dalších francouzských médií, včetně skupiny CMI France, pod kterou spadají například časopisy Marianne nebo Elle. Jeho firma letos odkoupila dvě francouzské uhelné elektrárny a podíl v maloobchodní skupině Casino.

Podpis záruky je podle novinářů prvním krokem k diskusi o skutečných úmyslech Křetínského a důkazem toho, že podnikatel chápe jedinečnost skupiny Le Monde. „Nejedná se o vyhlášení války,“ uvedl šéfredaktor listu Jérôme Fenoglio.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme