Francie otevře 1. července pracovní trh osmi zemím včetně Česka

Francie zcela otevře svůj pracovní trh osmi novým členským zemím Evropské unie od 1. července. Ve Varšavě to dnes oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Původně Francouzi plánovali otevřít svůj trh práce lidem ze středoevropských a východoevropských členských zemí EU až v květnu 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy, Lech Kaczynski

Nicolas Sarkozy, Lech Kaczynski | Zdroj: ČTK

Dobrou zprávu pro občany nových členských zemí si francouzský prezident schovával až na své odpolední vystoupení v polském parlamentu. Novináři jej ale donutili potvrdit spekulace tisku už po setkání s prezidentem Lechem Kaczynskim. Ten francouzské gesto samozřejmě přivítal.

"Pro Polsko je toto rozhodnutí důležité ve dvou rovinách. Přestože některé země ještě bariéry udržují, otevření francouzského trhu práce je významným krokem ke zrovnoprávnění Polska a dalších zemí v rámci Evropské unie. A za druhé - důležité je, že se francouzské rozhodnutí týká všech profesí. Naši specialisté si tak budou moci prohloubit kvalifikaci," předpokládá Lech Kaczynski.

Sarkozy dodal, že se bariéry na trhu práce odstraní s ročním předstihem. Na pracovníky z Rumunska a Bulharska, členských států EU od loňského ledna, se bude vztahovat dosavadní režim. Francie v roce 2004 nechala svůj trh práce nepřístupný lidem z tehdejších nových členů unie na rozdíl od Británie, Švédska a Irska.

Ze starých zemí EU mohou Češi bez povolení nyní pracovat také v Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře platí například zatím ve Francii a Belgii, hlavně ale v Německu a Rakousku. Tyto dvě země podle všeho jako jediné neotevřou své pracovní trhy do roku 2011, dokdy se smí uplatňovat přechodný odklad pohybu pracovních sil.

Martin Dorazín, Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme