Francie překročila symbolickou hranici tří milionů nezaměstnaných

Ve Francii jsou bez práce už tři miliony lidí. Vláda urychluje kroky, které by měly vést k ekonomickému růstu, ale experti varují, že počet nezaměstnaných může ještě růst. Nejistá je situace zejména v automobilovém průmyslu, kde se chystá další propouštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi vyšli protestovat do ulic Paříže

Francouzi vyšli protestovat do ulic Paříže | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Popularita prezidenta Francoise Hollanda i premiéra Jean-Marca Ayraulta strmě klesá a mohou za to i nepříznivé ekonomické ukazatele.

Poprvé od roku 1999 přesáhl počet lidí bez zaměstnání hranici tří milionů. O vážnosti situace svědčí i mimořádné zasedání parlamentu 10. září, tedy o týden dříve, než je obvyklé.

Nemůžeme dát během čtyř měsíců do pořádku stav, který je důsledkem dlouholeté vlády pravice, prohlásil ministr pro evropské záležitosti Bernard Cazeneuve.

Prezident Hollande, který bude zítra v Římě jednat s italským premiérem Mariem Montim o dalším vývoji v Evropě, je doma kritizován za to, že dostatečně nestimuluje rekvalifikaci nezaměstnaných.

Francois Chereque, šéf jedné z nejvýznamnějších odborových centrál, varuje před sociálními bouřemi, pokud vláda neurychlí reformy.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme