Francie se připojí k fiskálnímu paktu EU. Podpořila ho většina poslanců

Francie dnes zvládla důležitý test z hlediska budoucnosti Evropy. Národní shromáždění ratifikovalo rozpočtový pakt. Hlasování v Senátu už by mělo být formalitou. Francie tak potvrdila postavení země, která hraje v evropském vývoji důležitou roli a do značné míry splnila svou povinnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské národní shromáždění během debaty o fiskálním paktu

Francouzské národní shromáždění během debaty o fiskálním paktu | Zdroj: Reuters

Pakt schválilo 477 poslanců z 568 přítomných. Proti bylo 70 zákonodárců, 21 se zdrželo hlasování.

Proti rozpočtovému paktu jsou ve Francii v první řadě zelení, potom komunisté a extremisté - tedy Národní fronta vpravo a Levá fronta na druhé straně politického spektra. Levice dokonce uspořádala na konci září velkou manifestaci v Paříži na kterou přišlo 80 tisíc lidí, což je nezanedbatelný počet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech proti přijetí fiskálního paktu EU natáčel ve Francii tamní zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Podle průzkumů veřejného mínění by si většina populace přála rozhodovat o paktu v referendu, ale pokud by se tak stalo, smlouva by celkem jasně prošla.

Smlouvu podepsaly začátkem března země EU s výjimkou Velké Británie a České republiky s cílem předcházet finančním krizím. Pakt zavazuje 25 signatářských zemí k přísnější rozpočtové disciplíně. Zavádí také téměř automatické sankce v případě neplnění stanovených limitů pro deficity rozpočtů.

Fiskální pakt, která má vstoupit v platnost 1. ledna 2013, zatím ratifikovala polovina z minimálního potřebného počtu 12 zemí.

Jan Šmíd, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme