Francie zavře svou nejstarší jadernou elektrárnu Fessenheim v roce 2016

Francie uzavře jadernou elektrárnu ve Fessenheimu na konci roku 2016, tedy o rok dřív, než se předpokládalo. Oznámil to na úvod pařížské konference o životním prostředí prezident François Holland. Ekologické organizace už dříve apelovaly na uzavření této nejstarší jaderné elektrárny ve Francii. K jejímu konci přispěla řada nehod z poslední doby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší francouzská jaderná elektrárna ve Fessenheimu se zavře v roce 2016

Nejstarší francouzská jaderná elektrárna ve Fessenheimu se zavře v roce 2016 | Zdroj: Reuters

O uzavření elektrárny Fessenheim se začalo mluvit hned po tragédii v Japonsku.

Prezident Sarkozy tehdy vydal nařízení o přísných kontrolách všech jaderných elektráren. Fessenheim patří mezi vůbec nejstarší a během 30 let zde došlo k několika incidentům.

Zatím poslední se udál minulou středu - během údržby začala unikat horká pára a následná chemická reakce si vyžádala několik zraněných. Elektrárna navíc leží v oblasti mírných seizmických aktivit.

Prezident Hollande vyhověl ekologům a oznámil uzavření elektrárny. Zároveň ale potvrdil, že Francie bude pokračovat v jaderném programu, který je pro zemi z energetického hlediska nenahraditelný.


Zvětšit mapu

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme