Francouzi převzali Komerční banku

Dozorčí rada Komerční banky dnes zvolila nové představenstvo. To má pět členů oproti dosavadním sedmi, tři z nich zastupují nového vlastníka tohoto peněžního ústavu - francouzskou banku Société Générale. Předsedou představenstva se stal Alexis Raymond Juan, který v Société Générale působí od roku 1968. V pozici místopředsedy zůstává Peter Palečka, druhým zástupcem se stal Tomas Spurny. Volbě nového vedení banky předcházelo odstoupení celého dosavadního představenstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská banka už převedla na účet Fondu národního majetku dohodnutých 40 miliard korun, a stala se tak 60procentním akcionářem Komerční banky. Česká národní banka už včera potvrdila, že peníze za prodej státního podílu v bance budou uloženy na speciálním privatizačním účtu. Získané prostředky budou podle mluvčí Fondu národního majetku Jany Víškové použity v souladu s rozhodnutím vlády na zaplacení nejnaléhavějších výdajů FNM. 20 miliard je určeno pro úhradu nákladů a ztrát Konsolidační banky, zbývající peníze budou rozděleny hlavně mezi Státní fond rozvoje bydlení a Fond dopravní infrastruktury. O přesných částkách ještě musí rozhodnout vláda.

Šéf ODS Václav Klaus se obává, že Komerční banka po převzetí francouzskou Société Générale ztratí své dosavadní postavení na našem trhu. "Přetrvává náš veliký problém, zda takto prodaná Komerční banka zůstane dominantní komerční bankou naší země, nebo jestli se stane okrajovou institucí typu Živnobanky. Myslím, že banka byla prodávána pod heslem toho prvního a je mnoho náznaků, že se může stát tím druhým," prohlásil Klaus.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská, Martin Hromádka, Antonie Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme