Francouzská Areva se odvolala proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína

Společnost Areva se odvolala proti vyřazení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Francouzskou firmu vyřadil ČEZ z konkurzu přesně před 14 dny. Areva dnes odevzdala ČEZu své námitky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Rozhodnutí o vyřazení Arevy oznámil ČEZ 5. října. Zdůvodnil ho tím, že francouzský zájemce nesplnil požadavky veřejné zakázky na dostavbu jaderné elektrárny a že nesplnil ani zákonné požadavky na stavbu dvou nových bloků.

Ve zprávě, kterou Areva poslala Radiožurnálu, píše, že se vypořádala se všemi důvody k vyřazení její nabídky, které uvedla společnost ČEZ. Areva věří, že její nabídka je v souladu s příšlušnými předpisy i kritérii výběrového řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor moderátora ČRo Martina Křížka s mluvčím ČEZu Ladislavem Křížem o odvolání Arevy.

ČEZ teď má 10 dní na reakci na odvolání Francouzů. „Je to celkem obsáhlý spis, má 37 stran,“ popsal mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Zopakoval, že společnost ČEZ je přesvědčena, že důvody pro vyřazení Arevy z tendru jsou oprávněné.

Podle MF Dnes například nabídka Francouzů negarantovala fixní cenu dodávky nebo občas ignorovala český atomový zákon, Kříž však konkrétní důvody specifikovat nechtěl. I kvůli dalšímu možnému vývoji.

„V tuto chvíli má Areva možnost podat námitky v prvním kole směrem k vedení společnosti ČEZ, poté má ještě možnost podat k českému antimonopolnímu úřadu, protože tento tendr běží přesně v liniích zákona o veřejných zakázkách. V tuto chvíli by nebylo korektní zveřejňovat veškeré námitky a nedostatky, které jsme zjistili,“ uvedl Kříž.

Výběr vítěze tendru by se podle něj zpozdit neměl, vše prý běží podle předpokládaného harmonogramu.

„V polovině příštího roku by měl být znám vítěz a do konce příštího roku by měla být uzavřena smlouva s tímto vítězem,“ uzavřel Kříž.

Vyřazení Arevy z tendru na Temelín je podle Paříže nedorozuměním

Číst článek

Ve hře o dostavbu jihočeské jaderné elektrárny zatím zůstaly americká Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Náklady na dostavbu Temelína se odhadují na 200 až 300 miliard. Třetí a čtvrtý blok má být hotový do roku 2025.

K vyřazení Arevy se již dříve vyjádřilo dokonce i francouzské ministerstvo zahraničí.

Mluvčí francouzské diplomacie Vincent Floreani tehdy řekl, že rozhodnutí bylo založeno na právních úsudcích, které jsou velmi neobvyklé při podobných mezinárodních tendrech a v takové fázi procesu. Odvolací proces by podle ministerstva mohl nedorozumění vyjasnit.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že není příliš obvyklé, aby se představitelé diplomacie takto otevřeně vyjadřovali k obchodním tendrům.

Jitka Hanžlová, Martin Křížek, Zuzana Hálová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme