Francouzská ekonomika je stabilní, tvrdí po snížení ratingu tamní vláda

Francie je v šoku ze ztráty nejvyššího ratingu. Snížení hodnocení splácet dluhy agenturou Standard and Poor´s probírají všechny deníky na první stránce. Socialisté označují tento výsledek za neúspěch hospodářské politiky vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Francois Fillon uklidňuje veřejnost po ztrátě nejvyššího ratingu

Francouzský premiér Francois Fillon uklidňuje veřejnost po ztrátě nejvyššího ratingu | Zdroj: Reuters

„Investoři mohou mít i nadále důvěru ve francouzskou ekonomiku, která je stabilní a diverzifikovaná. Hodláme i nadále pokračovat v reformě veřejných financí, stále patříme v hospodářské oblasti mezi nejlepší země na světě,“ prohlásil premiér Francois Fillon ve snaze bagatelizovat snížení ratingu.

Někteří členové vlády také zpochybňují postup agentury Standard and Poor´s vzhledem k tomu, jaké úsilí věnuje Francie záchraně eurozony. Ohrožení funkčnosti evropských záchranných mechanismů je podle expertů nejhorším konkrétním důsledkem snížení francouzského ratingu.

List Liberation dnes symbolicky přinesl na titulní stránce jméno prezidenta Sarkozyho bez a, s tím, že rozhodnutí agentury je pro něj před blížícími se volbami velmi špatnou zprávou.

Kromě Francie ztratilo nejvyšší možné hodnocení agentury Standard and Poor´s také Rakousko. Snížení ratingu pak postihlo ještě dalších sedm zemí eurozóny. Německá kancléřka Angela Merkelová už vyzvala k co nejrychlejšímu přijetí celoevropské dohody o rozpočtové odpovědnosti.

Igor Maňour, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme