Francouzská justice vyšetřuje novou šéfku MMF Lagardeovou

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová čelí vyšetřování. Francouzský soud nařídil prověření její role v případu finančníka Bernarda Tapieho. Lagardeová mu ještě coby francouzská ministryně financí nechala vyplatit odškodné skoro 300 miliónů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

Lagardeová tehdy jednala proti vůli svých podřízených. Ti doporučovali, aby Tapieho stížnost posoudila arbitráž. Lagardeová ale tvrdila, že francouzské úřady Tapieho v souvislosti s privatizací banky Credit Lyonnais skutečně poškodily.

Justice Lagardeovou nepodezírá z žádného osobního obohacení.

Bývalé ministryně financí byla do čela Mezinárodního měnového fondu zvolena po rezignaci Dominiqua Strauss-Kahna. Ten odešel kvůli obvinění z pokusu o znásilnění.

Při nástupu do funkce pochybení ve věci odškodněného podnikatele jednoznačně odmítla. Podle právníků Lagardeové vyšetřování nijak neovlivní její současnou práci.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme