Francouzské firmy se chtějí ucházet o rozšiřování jaderných elektráren v Česku

Francouzské firmy mají zájem se zúčastnit renovace a dostavby jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD to potvrdil francouzský ministerský předseda Manuel Valls.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manuel Valls, Bohuslav Sobotka

Manuel Valls, Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Podle Vallse vidí jak Francie, tak Česko perspektivu v budování jaderného pilíře evropské energetiky.

„Chci připomenout zájem francouzských jaderných společností, které mne doprovázejí, posílit spolupráci s Českou republikou a také se samozřejmě podílet na projektech, které vláda vyhlásí na renovaci a rozšíření dvou jaderných elektráren,“ uvedl francouzský ministr.

V jeho delegaci jsou i zástupci francouzských energetických koncernů EDF a Areva. Právě Areva se už dříve účastnila zrušeného tendru na dostavbu Temelína, ze soutěže ale byla posléze vyřazena.

Česká vláda nyní zvažuje, že by v Temelíně a Dukovanech mohlo vyrůst po jednom novém bloku. Premiér Bohuslav Sobotka k tomu poznamenal, že při jednání francouzského partnera seznámil s tím, že Česko připravuje novou strategii rozvoje jaderné energetiky.

"Máme zájem na tom, abychom rozvíjeli výrobu z jádra v obou stávajících jaderných elektrárnách, které máme v České republice," řekl. Ocenil zároveň, že Francie má na využívání jaderné energie stejný názor jako Česká republika.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme