Francouzský parlament schválil zákaz tvorby deficitů

Dolní komora francouzského parlamentu schválila návrh zákona, který má být ústavní zárukou pro schvalování pouze vyrovnaného rozpočtu. K tomu, aby se stal návrh součástí právního řádu, ho musí ještě schválit Senát a pak třípětinovou většinou poslanci obou komor parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Poslanci Dolní komory parlamentu návrh zákona schválili poměrem hlasů 321 ku 229 hlasům. Zákonodárci vládní strany pro lidové hnutí a centristé tak přehlasovali opozici. Socialisté návrh, který vzešel z iniciativy Francie a Německa, nepodpořili.

Pokud takzvanou dluhovou brzdu schválí 14. června senátoři, bude se o něm hlasovat na společném zasedání obou komor parlamentu na jaře příštího roku ve Versailles, v citlivém období před prezidentskými volbami. K jeho přijetí je potřeba třípětinová většina, kterou pravicoví poslanci v současnosti nemají.

Povinnost zakotvit mechanismus dluhové brzdy do svých ústav je jedním ze šesti opatření v Paktu konkurenceschopnosti, který na Evropské radě v únoru tohoto roku navrhla spolu s Německem právě Francie, především ve snaze konsolidovat veřejné finance a také pomoci euru.

Dluhová brzda omezuje možnosti státu se zadlužovat a nutí ho snižovat své dluhy. Ústavní zákon zakazující tvorbu deficitů mají už Němci, Švýcaři, Poláci nebo Maďaři a mluví se o něm i v dalších zemích.

Igor Maňour, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme