Francouzský prezident Sarkozy přiletěl do Berlína zachránit euro

Představitelé dvou největších zemí eurozóny – Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová – jsou před zítřejším mimořádným summitem pod tlakem finančních kruhů i veřejnosti. Sarkozy proto již dnes přiletěl na krizové setkání do Berlína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU v Bruselu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

O závažnosti situace svědčí skutečnost, že Sarkozy v Berlíně dokonce přenocuje a na summitu do Bruselu odletí společně s kancléřkou Merkelovou.

V zájmu obou evropských mocností je předložení plánu, který by zastavil pád eura. Očekávání před summitem byla velká, jak ale kancléřka přiznala, existuje řada dobrých doporučení, z nichž si některá ovšem vzájemně odporují.

Německo dlouhodobě prosazovalo, aby se do záchrany Řecka zapojili soukromí investoři. Objevují se návrhy na vydání eurodluhopisů. Němečtí experti stále více prosazují myšlenku částečného umazání řeckého dluhu.

Dohodu Německa a Francie také může zhatit postoj Evropské centrální banky nebo Mezinárodního měnového fondu. V tuto chvíli jsou ovšem jednání Sarkozyho a Merkelové teprve na počátku.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme