Francouzský prezident si u Obamy stěžuje na dolar

Především ekonomická témata budou dominovat dnešnímu setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s Barackem Obamou ve Washingtonu. Hlavním předmětem rozhovorů je příprava na summity skupin G8 a G20, kterým Francie v letošním roce předsedá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Setkání inicioval francouzský prezident ve snaze sladit některé kroky před důležitými summity, které Francie připravuje s velkou odpovědností. Tématem letošního roku bude především ekonomika a její globální rozvoj, což bude i hlavní agendou summitů v tomto roce.

Sarkozy bude ale zároveň tlačit na Obamu, aby dolar přestal být nejdůležitější světovou rezervní měnou, neboť pak jsou i evropské země příliš závislé na rozhodnutích americké centrální banky. O možné alternativě ale Sarkozy zatím veřejně nemluvil.

Přehrát

00:00 / 00:00

brychta.mp3

Některé deníky, například Wall Street Journal se ale domnívají, že Sarkozy chce využít předsednictví v G20 k přetvoření mezinárodního měnového systému. Podle Francie by to totiž mohlo omezit globální nerovnováhu.

Wall Street Journal uvádí, že Sarkozy zřejmě bude chtít omezit dopady nadměrného kolísání kurzů měn na světový ekonomický růst. A že mu půjde o klíčové změny - dosavadní role amerického dolaru a čínského jüanu.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao už svému francouzskému kolegovi slíbil, že Peking se jednání o měnových otázkách zúčastní. Sarkozy by podle všeho rád získal ve Washingtonu stejný příslib.

Francouzský prezident už v prosinci řekl, že je třeba vyhodnotit případnost systému založeného na hromadění měnových rezerv v amerických dolarech. A zdůraznil, že dolar bude mít i nadále prominentní roli, přičemž ovšem, jak Sarkozy upřesnil, prominentní neznamená exkluzivní.

O tom, co by mělo dolar nahradit, Paříž mlčí

Zpravodajové si všímají, že Paříž zatím mlčí o tom, co by podle ní mělo dolar jako globální rezervní měnu nahradit.

„Já se domnívám, že pan prezident Sarkozy říká jen co by chtěl, ale už neříká, jakým způsobem by toho chtěl dosáhnout. Osobně nevidím žádný způsob, jakým odstranit roli amerického dolaru jako rezervní měny číslo jedna,“ řekl na Rádiu Česko Jaroslav Brychta, analytik X Trade Brokers.

Zatím podle něj žádná měna, která by dolar jako globální rezervní měnu mohla nahradit, neexistuje. Přestože, má americká ekonomika problémy, dokazuje to dění na finančních trzích v posledních letech.

„Vždy, když na finančních trzích zavládla nervozita, investoři se uchylovali k dolaru. Důvodem je fakt, že americké státní dluhopisy jsou nejbezpečnějšími finančními aktivy na světě a je to také z důvodu, že americká ekonomika je největší na světě. A důvěra investorů v americkou ekonomiku je tak vysoká, že si žádají roli amerického dolaru jako rezervní měny číslo jedna,“ vysvětlil.

Jan Šmíd, Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme