G 20 slibuje pomoc bankám, chce i větší záchranný fond

Ve Washingtonu jednají zástupci zemí G20 také o tom, jak stabilizovat světový finanční systém. Podle dosavadního prohlášení chce skupina hlavních světových ekonomik podniknout všechny kroky pro to, aby dluhová krize v eurozóně neohrozila stabilitu bank a finančního systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit zemí G20 v Paříži

Summit zemí G20 v Paříži | Zdroj: ČTK

Mezinárodní měnový fond tvrdí, že jedna z hlavních hrozeb pro světovou ekonomiku je slabost evropských bank. Kvůli poklesu hodnoty dluhopisů oslabených zemí eurozóny prý přišly zhruba o 200 miliard eur.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš souhlasí, že banky jsou slabým článkem eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční bankéř Ondřej Jonáš byl hostem Večerního Radiožurnálu

"Zvláště pokud krize periferních zemí bude řešena tak, jak si trh vynucuje, to znamená bankrotem těchto zemí, tak ostatní banky v eurozóně budou nuceny přiznat barvu a přiznat ztráty," řekl ve Večerním Radiožurnálu.

Konkrétní kroky stabilizace nejsou zatím jasné, především je ale podle Jonáše koordinovat postup zemí, a proto státníci využili schůzky G 20 k projednání tohoto problému.

V posledních týdnech se hluboce propadly burzy, trhy se bojí příchodu nové hospodářské krize a dalšího propadu ekonomiky. Ondřej Jonáš si myslí, že strach je opodstatněný.

"Poklesy byly více než 20-procentní na celé řadě trhů, což je definice takzvaného medvědího trhu, obavy investorů před tím, co nás čeká, a opravdu vyhlídky nejsou moc růžové. Globálně růst zpomaluje, jsou obavy z protekcionistických tendencí v řadě ekonomik," dodal.

Lubica Bergmanová, Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme