G20 bude dál pomáhat ekonomice zasažené krizí

V Pittsburghu skončil summit zemí G20. Světové mocnosti se rozešly s ujištěním, že světová ekonomika potřebuje ještě nějakou dobu stimulační podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit skupiny G20 v Pittsburgu

Summit skupiny G20 v Pittsburgu | Zdroj: ČTK

"Odvrátili jsme globální ekonomiku od kraje propasti," prohlásil o úsilí skupiny G20 za poslední necelý rok americký prezident Barack Obama. V Pittsburghu položily podle něj zúčastněné země základy dlouhodobé prosperity.

Dohodly se na tom, že G20 bude v budoucnu hrát hlavní roli jako koordinátor světové ekonomiky namísto menší skupiny G8. To dá větší hlas zemím jako je Čína a Indie, jejichž ekonomický význam rychle roste.

Představitelé G20 se dohodli také na přísnější regulaci bankovního sektoru. Cílem je, aby se bankéři nechovali nezodpovědně a nezvyšovali riziko podobných finančních krizí, jako byla ta, která odstartovala současnou hospodářskou recesi.

Země G20 proto budou mimo jiné prosazovat, aby se omezily odměny pro manažery bank, které se dostaly do problémů a přijaly státní pomoc.

Skončí dotace na fosilní paliva

Dohoda panuje také ohledně postupného odbourávání dotací na fosilní paliva. Opatření má pomoci v boji proti globálnímu oteplování. Kromě toho prosadí země G20 změnu v systému hlasování v Mezinárodním měnovém fondu tak, aby měly větší váhu státy s rozvíjející se ekonomikou.

Pittsburghský summit skončil vznosnými slovy o nové éře úzké spolupráce zemí, které společně představují 90 procent světové ekonomické produkce. Odborníci ale poukazují na to, že mnohé z dřívějších závazků G20 jsou naplněné jen zčásti nebo vůbec.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme