G20 bude v Pittsburgu řešit problém nerovnováhy ve světovém obchodě

Spojené státy americká a Evropská unie vytáhnou do boje proti nerovnováze ve světovém obchodě. Jinými slovy, Washington a Brusel se pokusí zajistit, aby deficity zahraničního obchodu těch zemí, které je mají vysoké a trvalé, byly nižší, a naopak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

První kroky přitom hodlají udělat už za týden na summitu G20 v americkém Pittsburgu. Už tam totiž podle informací listu Financial Times chtějí dosáhnout dohody o tom, jak by nastolení rovnovážného stavu bylo možné, a stejně tak i o tom, jak trestat ty, kteří jeho dosažení budou bránit.

Podle Pavla Hnáta z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické je právě globální nerovnováha označována za faktor, který vytvořil půdu pro vznik krize: "Globální nerovnováha umožnila USA a státům v západní Evropě držet nízké úrokové sazby. Tyto levné peníze pak byly využívány k trikům a pákovým obchodům, které když splaskly, tak vypukla krize."

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji proti nerovnováze ve světovém obchodě mluvil na Rádiu Česko Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické.

Proto je podle něj nutné řešit dohled nad finančními trhy a zároveň odstranit i nerovnováhu, která krizi umožnila.

"Řešení globálních nerovnováh je velmi složité. Proto si myslím, že ve chvíli, kdy se globální ekonomika začne zotavovat, tak se politici budou řešení snažit vyhnout. Světová krize totiž mírně nerovnováhu narovnává a tím poskytuje politikům alibi to neřešit," dodává ještě Hnát.

Řešení ekonomické globální nerovnováhy je složité

Důvodem odkládání řešení je v případě nerovnováhy ve světovém obchodě i fakt, že řešení zahrnuje velké a nepříjemné změny. "Jde o velmi komplexní a vzájemně propojené kroky, které je nutné udělat jak na straně vyspělých ekonomik, tak na straně ekonomik rozvíjejících," vysvětluje ekonom z VŠE.

"Musely by se zvýšit úspory a omezit domácí poptávka v USA, což se samo o sobě už zdá jako nemožný úkol. Musely by se posílit finanční systémy v Číně a dalších asijských zemích a udělat něco s jejich podhodnocenými měnovými kurzy. Také by se musely reformovat pracovní trhy v Evropě a Japonsku, které jsou poměrně neflexibilní" popisuje změny Hnát.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme