G20: Budeme snižovat rozpočtové deficity

Do roku 2013 snížíme deficity na polovinu, slibují země skupiny G20. Dohodly se na tom na summitu v kanadském Torontu Nejpozději do roku 2016 chtějí stabilizovat státní dluh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v kanadském Torontu

Summit G20 v kanadském Torontu | Zdroj: ČTK

„Dohodli jsme se, že vyvážíme podporu ekonomického růstu v krátkodobém výhledu a udržitelnost fiskální politiky ve střednědobém výhledu,“ prohlásil mimo jiné po summitu americký prezident Barack Obama. To konkrétně znamená, že se skupina G20 zavázala snížit své rozpočtové deficity na polovinu do roku 2013.

Země G20 se už loni dohodly, že budou koordinovaně stimulovat svá národní hospodářství. Tedy že budou podporovat podniky a spotřebu mimo jiné daňovými úlevami a třeba i investicemi do infrastruktury a podobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka mluvil o summitu G20 v Rádiu Česko

Cílem bylo, aby se pomyslná kola průmyslové výroby a služeb opět roztočila a ekonomika začala opět růst.

Jenže to přispělo často ke zvýšení už tak velkých rozpočtových deficitů. Většina nejsilnějších hospodářských zemí, které jsou dlouhodobě zadlužené, je přesvědčena, že je nutné dostat výdaje pod kontrolu, aby se posílila důvěra trhů.

Spojené státy, a nejen ony, si na druhé straně myslí, že spotřebu je třeba dál podporovat, protože světové hospodářství není ještě z krize venku. Snižování deficitů není podle nich tak naléhavé a může počkat.

Výsledkem je tedy kompromis, kde země G20 shodly, že deficit budou snižovat na polovinu do roku 2013, ale bude se to týkat hlavně rozvinutých zemí. A každý stát ho bude snižovat podle vlastních možností.

„Ta fiskální opatření mohou mít reálný dopad, ale summit se týkal i takzvané bankovní daně a nových regulativních pravidel a tam je podle mě úspěch ještě pofidérnější. Není úplně špatně, že je ponecháváno na jednotlivých státech skupiny, jakým způsobem budou postupovat. Pozitivem je i to, že se o otázce snižování deficitu vůbec hovoří,“ okomentoval závěry summitu konzultant České spořitelny pro Evropskou unii Petr Zahradník.

Podle něho je možné snížit deficit o polovinu a zároveň zachovat hospodářský růst.

„Pokud to půjde cestou snižování výdajů a ne cestou navyšování daní, pak jsou oba cíle slučitelné, i když asi ne v horizontu roku 2013. Když se země zbaví dluhových břemen, bude pak moct jejich růst akcelerovat,“ myslí si Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konzultant České spořitelny pro Evropskou unii Petr Zahraník mluvil o závěrech summitu G20

Závěry ze summitu G20 budou mít zřejmě dopad i na země, které do elitního klubu nepatří.

„Právě státy velikosti České republiky jsou na velmoci globální ekonomiky velice silně napojené. U nás je to třeba silné napojení na německou ekonomiku, popřípadě evropskou. Zhruba 85 procent našeho exportu míří do EU,“ vysvětlil analytik.

EU s bankovní daní neuspěla

Evropská unie neuspěla ve snaze o prosazení zvláštní bankovní daně. V ostatních zemích G20 totiž není příliš velká ochota zavádět nějakou paušální novou daň. Ani EU nebyla tak úplně jednotná.

Na summitu tak je v závěrečné deklaraci o dani krátká zmínka s tím, že některé země ji zavedou, nebo už ji zavádějí. Ostatní země se zavazují, že přijmou nová přísnější globální kritéria, které musí banky plnit.

Summit poznamenaly násilné incidenty, což byla pro Kanaďany docela šokující záležitost. Vypovídá o tom i vysílání zdejší televize.

Police zatkla více než pět set lidí přes víkend. Vůbec poprvé použila v Torontu při rozhánění davu slzný plyn.

Při takových summitech jsou ale podobné protesty běžné. A tentokrát zdaleka nedosáhly intenzity například nepokojů v Seattleu v roce 1999 nebo z Janova 2001.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme