G20 by mohla omezit odměny manažerů

Bankéřům musíme omezit jejich odměny, tvrdí to francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Zkrácení bonusů pro finančníky chce prosadit u svých partnerů ve skupině G20, kterou tvoří hospodářsky nejvýznamnější země ze všech částí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

O návrzích dnes budou v Bruselu jednat nejprve ministři financí zemí evropské sedmadvacítky. Podle řady expertů podněcovaly vysoké odměny bankéře k nadměrnému riskování. To pak přispělo ke vzniku světové finanční krize.

Podle Sarkozyho je navíc nemorální, aby si milionové bonusy rozdělovali manažeři firem, které nedávno zachraňoval stát. Francouzský prezident chce spolu s Německem prosadit také omezení maximální velikosti bank.

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že některé ústavy jsou příliš rozrostlé a stát pak nemá jinou možnost než jim v nouzi hodit záchranné lano.

Takový návrh ale podle komentátorů nemá moc šancí na úspěch. Už proto, že ostatní země budou Paříž a Berlín podezírat ze snahy zvýhodnit své vlastní bankovní domy, které mezi ty skutečně velké většinou nepatří.

Přečtěte si také:
Za vyplácení vysokých odměn manažerům by na banky mohly čekat sankce
V Německu budou platit přísnější pravidla pro odměňování vrcholných manažerů
Evropská komise požaduje konec odměnám pro neúspěšné manažery
Americký Kongres chce zdanit odměny manažerů

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme