G20 se dohodla na přísnější regulaci kryptoměny stablecoin. Nejdřív se musí vyřešit globální rizika

Finanční představitelé zemí ze skupiny G20 zahrnující 20 největších ekonomik světa se shodli na přísnějších regulací kryptoměn, jako je plánovaná libra firmy Facebook. Vydávání těchto tzv. stablecoin by podle nich nemělo být povoleno, dokud nebudou vyřešena různá globální rizika, která tyto měny představují. Vyplývá to z prohlášení zveřejněném po zasedání ministrů financí a šéfů centrálních bank G20.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo digitální měny Facebooku Libra

Logo digitální měny Facebooku Libra | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Dohoda G20 přichází poté, co skupina sedmi největších ekonomik světa G7 varovala, že pokud by tyto měny byly spuštěny v širším měřítku, mohly by ohrozit měnový systém a finanční stabilitu, uvedla agentura Reuters.

Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy.

Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 se shodli na tom, že stablecoiny by mohly teoreticky přinést výhody z finanční inovace, současně však umožňují vznik řady vážných rizik.

‚Musíme myslet i na bezpečnost.‘ Ministři G7 vyzvali k nejvyšší možné kontrole kryptoměn

Číst článek

Tato rizika, zejména ta související s praním špinavých peněz, nepovoleným financováním a ochranou spotřebitelů a investorů, je potřeba před zahájením těchto projektů vyhodnotit a vyřešit.

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda uvedl, že G20 zahájí debatu o tom jak regulovat stablecoiny, na základě návrhů, které obdrží od orgánů stanovujících standardy, jako je Výbor pro finanční stabilitu a Finanční akční výbor.

Rizika kryptoměny

Svá zjištění ohledně stablecoinů by výbory měly oznámit G20 příští rok. To snižuje šanci, že by Facebook mohl splnit svůj cíl, který počítá se spuštěním kryptoměny libra v příštím roce.

„Politici vyjádřili obavy ohledně různých rizik, která představují stablecoiny. Dokud nebudou vyřešena, neměly by být stablecoiny vydávány. To je něco, na čem se členové G20 shodli,“ řekl Kuroda na tiskové konferenci. Japonsko nyní předsedá G20.

G20 také požádala Mezinárodní měnový fond, aby prozkoumal ekonomické důsledky vydávání těchto měn, včetně otázek měnové suverenity.

Podle Kurody některé rozvíjející se země mají obavy z toho, co by se mohlo stát, kdyby se stablecoiny podpořené obrovskou zákaznickou základnou začaly široce využívat po celém světě. To by však nemusel být problém pouze pro rozvíjející se ekonomiky, ale může to mít širší dopad na měnovou politiku a stabilitu finančního systému.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme