Lagardeová na summitu G20 vyzvala ke snížení cel. Jsou podle ní příčinou problémů světové ekonomiky

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová vyzvala země G20 ke snížení cel a odstranění obchodních bariér. Světová ekonomika se kvůli nim dostala do potíží. Lagardeová to v sobotu uvedla na summitu G20 v Ósace, kde se největší pozornost na závěr dvoudenních jednání soustředila na schůzku mezi prezidenty Spojených států a Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Ósaka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Šéfka mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

„Ačkoliv je obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou vítáno, už zavedená cla světovou ekonomiku brzdí. Nevyřešené záležitosti s sebou do budoucna nesou vysokou míru nejistoty,“ uvedla šéfka měnového fondu v prohlášení vydaném po skončení summitu.

Americký prezident Donald Trump na summitu zdůraznil, že jeho sobotní setkání s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem bylo „skvělé“. „Známe se od doby, co jsem se stal prezidentem,“ řekl podle americké stanice CNN Trump.

Spojené státy po jednání prezidentů prozatím odvolaly zvažované uvalení dalších cel na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč), uvedla agentura Kjódó.

Jednání s Čínou o obchodní dohodě mohou pokračovat, prohlásil Trump. Chce se sejít také s Kim Čong-unem

Číst článek

Trump po schůzce mimo jiné naznačil, že by se s Čínou dohodl na odběru většího množství amerického zboží. „Dáme jim (Číňanům) seznam věcí, které by si měli koupit,“ uvedl prezident.

Trump by se dle jeho vyjádření na twitteru chtěl po skončení summitu zemí G20 v neděli sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. Zástupkyně severokorejského ministerstva zahraničí řekla, že Trumpovu nabídku považuje za „zajímavý návrh“, oficiálně prý však Pchjongjang dosud pozvání neobdržel.

Skupinu G20 tvoří Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

ČTK, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme