G20: Světové ekonomice se daří lépe

„Globální hospodářství se zotavuje rychleji, než jsme čekali.“ Takový je hlavní závěr schůzky ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí skupiny G20. Sešli se před pravidelným zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Masivní finanční injekce na podporu hospodářství pomohly – světová ekonomika se uzdravuje rychleji, než jsme čekali. Na tom se shodují šéfové financí 20 hospodářsky nejsilnějších zemí a guvernéři centrálních bank. Ozdravení ale nepostupuje všude stejně rychle.

V šestistránkových závěrech schůzky se zástupci G20 vyhýbají ožehavým tématům. Hlavně, jak získat zpátky finanční prostředky, kterými zachraňovali velké banky, jejichž riskantní investice a chování bylo hlavní příčinou finanční krize.

Podle prvního hodnocení listu Wall Street Journal se také nedokázali dohodnout na tom, jestli uvalit na banky zvláštní daně, které by měly financovat případné budoucí záchranné balíčky.

Analytici si v prvních reakcích všímají i jiné skutečnosti. Schůzka G20 se vyhnula otázce, jestli vyzvat Peking ke změně měnové politiky. Ta dlouhodobě pomáhá čínskému exportu a naopak ztěžuje import a investice do Číny. Pro Evropu a Spojené státy to znamená zápornou obchodní bilanci.

Finanční problémy Řecka nebyly oficiálně předmětem jednání a v závěrečném komuniké o nich není zmínka. Podle dostupných informací ale byla katastrofální finanční situace řecké vlády diskutována. A že řecká ekonomika nemůže padnout a vláda v Athénách dostane pomocnou ruku, se zdá být přinejmenším pravděpodobné.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme