G8 podpoří nové arabské demokracie

Ministři financí G8 se na summitu v Marseille rozhodli ocenit tzv. ‚arabské jaro‘. Čtveřici zemí - Egyptu, Tunisku, Maroku a Jordánsku - hodlají západní hospodářské mocnosti a Rusko poskytnout pomoc ve výši téměř 40 miliard eur. Podpořit hodlají rovněž přechodnou vládu v Libyi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání G8 v Deauville

zasedání G8 v Deauville | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

G osmička, čili uskupení průmyslových velmocí, podpořila nové arabské demokracie už na svém summitu ve francouzském Deauville Vládám v Egyptě a Tunisku tehdy slíbila dvacetimiliardovou pomoc.

V Marseille byla tato pomoc rozšířena i na další země jako jsou Maroko a Jordánsko Pomoc se vztahuje se na období mezi lety 2011 až 2013 a má charakter půjčky.

Nárok na finanční pomoc bude mít i přechodná národní rada Libye, kterou uznal Mezinárodní měnový fond jako legitimní libyjskou vládu.

Přechodná národní rada Libye se jednání v Marseilli zúčastnila jako pozorovatel.

Jan Šmíd, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme