Gandalovič: Daně pro vinaře se měnit nebudou

Vláda nechystá zavedení daně z vína. Radiožurnálu to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. S informací včera přišla televize Prima. Podle ní část poslanců ODS navrhla vybírat z každého litru vína deset korun. Stát by tím získal dvě miliardy ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hroznové víno

hroznové víno | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podle televize Prima vzešel návrh na zavedení vinné daně z frakce kolem poslance Vlastimila Tlustého. Moravští a čeští vinaři by navíc měli povinnost registrovat veškeré vinařské sklepy jako vinařské sklady.

Gandalovič ale uvedl, že šlo pravděpodobně o komunikační šum, neboť k návrhu se vůbec nikdo nehlásí. Ministr dodal, že se osobně ptal Vlastimila Tlustého, ten si není vědom toho, že by se o něčem podobném jednalo.

"Bylo by to pro naše vinařství smrtelné. V době, kdy se snažíme jeho osud spíše ubránit proti novým návrhem ze strany Evropské komise, by bylo nesmyslné, abychom jeho pozici oslabovali zavedením nějaké další daně," řekl Gandalovič ve vysílání Radiožurnálu.

O návrhu svých stranických kolegů z ODS nevěděl ani šéf sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež. Daň považuje za diskriminační, protože by ohrozila konkurence schopnost českých vinařů v rámci Evropské unie.

Také podle agrárního analytika Petra Havla by přijetí návrhu v rámci reformy veřejných financí bylo pro naše vinařství likvidační. "Je to nesmyslně vysoké zatížení a vinaři by patrně nemohli udělat nic jiného, než to promítnout do spotřebitelských cen, a to právě by znamenalo, že jejich pozice vůči už dnes většinou levnějším zahraničním vínům by se ještě zhoršila," upozornil Havel.

V současné době je nepravděpodobné, že by Evropská komise chtěla stanovit minimální sazbu spotřební daně na víno. Podle Gandaloviče mají v Evropské unii, pokud se týká vína, hlavní slovo jižní státy, tedy velcí producenti vína, a ty nedovolí, aby se současná nulová sazba spotřební daně na víno zvedla.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme