Gazprom má zájem o podíl v České rafinérské

Ruský plynárenský gigant Gazprom chce posílil svůj vliv na českém trhu. Od italské ropné skupiny ENI plánuje koupit třetinový podíl v České rafinérské, která zpracuje ročně kolem osmi milionů tun ropy. Dnes o tom bude jednat valná hromada společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká rafinérská.

Česká rafinérská. | Foto: Tomáš Adamec

Italové ale musí podle akcionářské smlouvy nabídnout svůj 32 procentní podíl nejdřív ostatním akcionářům, tedy Unipetrolu a společnosti Royal Dutch Shell.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu ruského Gazprou koupit podíl v České rafinérské mluvil ve Světě o jedné analytik Tomáš Sýkora

Analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora připomněl, že pokud by tyto společnosti chtěly využít předkupního práva, musely by vyrovnat nabídku, kterou dostane ENI od Gazpromu.

„Vzhledem k tomu, že už v minulosti, kdy se spekulovalo o možném prodeji šestnáctiprocentního podílu Shellu, byl mezi možnými zájemci právě Unipetrol, tak bych očekával, že by mohl o podíl ENI projevit,“ domnívá se Sýkora.

Záležet podle něj bude hlavě na ceně. „Hodnota podílu ENI by mohla být někde mezi 200 až 300 miliony dolarů, to znamená mezi třemi a půl až pěti miliardami korun,“ odhal analytik. „Horní hranici by mohl nasvědčovat fakt, že ENI a Gazprom v roce 2006 uzavřely strategickou spolupráci a teoreticky by se mohlo jednat o snahu vyprovokovat Unipetrol ke štědřejší nabídce,“ dodal.

Rusko by v případě úspěchu Gazpromu posílilo své postavení v české petrochemii a energetice. Zatím dodává ropu prostřednictvím ropovodu Družba. Prostřednictvím Lukoilu se Gazprom podílí i na maloobchodním prodeji pohonných hmot, v Česku provozuje přes 40 čerpacích stanic.

Poslední, co Rusku chybí, je podíl na zpracovatelství. „Je logické, aby ruské společnosti tímto způsobem mohly uzavřít kompletní zpracovatelský a distribuční řetězec ropy a paliv na našem trhu,“ podotkl Sýkora.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme