Gazprom by mohl snížit dodávky plynu do Moldavska přes Ukrajinu. Zemi obvinil, že část z nich zadržuje

Ruská plynárenská společnost Gazprom by mohla od 28. listopadu začít snižovat dodávky plynu přes Ukrajinu do Moldavska. Podnik to v úterý zdůvodnil tím, že Ukrajina zadržuje část plynu, který je určen Moldavsku. Trasa se využívá i pro přepravu dále do Evropy, ačkoli už jen ve značně omezené míře. Ukrajinský provozovatel plynovodní soustavy tvrzení Gazpromu odmítl a naopak obvinil Rusko, že používá energie jako zbraň, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva/Kišiněv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelství Gazpromu v Moskvě

Gazprom by mohl snížit dodávky plynu do Moldavska přes Ukrajinu | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

„Objem plynu, který Gazprom dodává do měřicí stanice Sudža pro tranzit přes Ukrajinu do Moldavska, převyšuje reálný objem předávaný na hranicích Ukrajiny s Moldavskem,“ uvedl Gazprom. Ukrajina podle něj na svém území zadržuje 52,52 milionu metrů krychlových plynu pro Moldavsko.

Pokud bude nerovnováha v tranzitu přetrvávat, začne Gazprom od 28. listopadu snižovat dodávky směřující do měřicí stanice Sudža. Omezení bude odpovídat množství plynu, které se nedostane k moldavským zákazníkům, uvedl ruský podnik.

Putin zmrzačil Gazprom. Cena akcií společnosti se od začátku ruské invaze snížila o 88 procent

Číst článek

Ukrajinský provozovatel soustavy pro přepravu plynu krátce nato oznámil, že Rusko používá plyn jako nástroj politického nátlaku. Prohlásil, že veškerý objem plynu přijatý z Ruska v Sudži byl převeden do Moldavska.

Trasa přes Ukrajinu je poslední zbývající cestou, kterou ještě proudí zemní plyn z Ruska na západoevropské trhy. V současnosti Gazprom touto trasou přepravuje přibližně 43 milionů metrů krychlových denně.

Ukrajina s Ruskem vede spory o tranzit plynu dlouhodobě, vážnější problém se objevil už v roce 2005. Kvůli dluhům, které měla Ukrajina vůči Gazpromu opakovaně, pak Rusko v lednu 2009 Ukrajině zastavilo dodávky plynu.

Po dalším vyhrocení sporu mezi Kyjevem a Moskvou zcela přestaly asi na dva týdny proudit i dodávky ruského plynu pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme