Rusové už nebudou skladovat zemní plyn na Moravě. Společnost MGS pozastavila smlouvu s Gazpromem

Společnost Moravia Gas Storage (MGS), která provozuje podzemní zásobník plynu v Dambořicích, pozastavila až do konce března 2024 plnění smlouvy s ruským plynárenským kolosem Gazprom na jeho pronájem. Na dotaz Českého rozhlasu to potvrdil člen představenstva společnosti MGS Pavel Marek.

Tento článek je více než rok starý.

Dambořice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelství Gazpromu v Moskvě

Ředitelství Gazpromu v Moskvě | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Firma tak reagovala na poslední, 10. balíček sankcí proti Rusku, schválený Evropskou unií koncem února.

„MGS nemůže dle sankčního balíčku poskytovat firmě Gazprom Export službu skladování plynu, plnění smlouvy bylo tedy po dobu trvání těchto sankcí pozastaveno. Celá kapacita zásobníku byla následně prodána obchodníkům oprávněným operovat na trhu s energiemi v ČR a to na celou sezónu od dubna 2023 do konce března 2024,“ sdělil Marek.

Putin zmrzačil Gazprom. Cena akcií společnosti se od začátku ruské invaze snížila o 88 procent

Číst článek

Společnost Moravia Gas Storage je společným podnikem Moravských naftových dolů ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka a ruského plynárenského kolosu Gazprom export.

Gazprom má naprostou většinu kapacity pronajatou od roku 2015. Za patnáct let pronájmu měl Komárkově firmě zaplatit 7,5 miliardy korun.

Zásobník v Dambořicích představuje asi 12 procent celkové kapacity zásobníků v Česku. Nejvíc, celkem šest, jich patří společnosti RWE Gas Storage.

ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs

Číst článek

Rusové v končící sezoně využili kapacitu minimálně, stejně jako to udělali i v dalších zemích EU. Po vpádu na Ukrajinu navíc Gazprom začal omezovat i běžné dodávky plynu a hrozilo, že při velké spotřebě v zimě ho nebude dost na topení.

Česko tak zpřísnilo energetický zákon a na jeho základě loni v létě nevyužitou kapacitu zásobníku v Dambořicích ministerstvo průmyslu a obchodu Rusům „zabavilo“. Plyn do něj pak plnil polostátní ČEZ.

Skupina KKCG také na konci června nabídla státu, že mu svůj poloviční podíl ve společnosti Moravia Gas Storage prodá. V září pak společnost podepsala dohodu o vzájemném porozumění se státní společností Prisko, kterou ovládá ministerstvo financí.

Týkala se právě možné budoucí transakce. Od té doby zatím není žádný posun. „Jednání ještě uzavřena nejsou,“ uvedla mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme