Gazprom bude dál dodávat do Evropy plyn, Ukrajině zaplatí 2,9 miliardy dolarů za spor o tranzit plynu

Ruská plynárenská společnost Gazprom zaplatí Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (66,6 miliardy korun), a vyřeší tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Rusko a Ukrajina podepsali novou dohodu o dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, aby od nového roku vývoz ruského plynu do Evropy pokračoval.

Tento článek je více než rok starý.

Moskev/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský pracovník na stanici plynovodu Volovec na Ukrajině

Ukrajinský pracovník na stanici plynovodu Volovec na Ukrajině | Foto: Pavlo Palamarchuk | Zdroj: ČTK/AP

Gazprom v pátek s Kyjevem podepsal protokol o pětiletém pokračování tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Dohoda podle Gazpromu také předpokládá, že Ukrajina stáhne veškeré zbylé žaloby, o nichž soudy zatím nerozhodly. Podle agentury Reuters je dohoda významným průlomem pro obě země, které se snaží vyřešit své spory o ukrajinský východní Donbas a Krymský poloostrov, které Rusko připojilo v roce 2014.

Na základě nové dohody by měla Ukrajina podle Gazpromu v příštím roce přepravit do Evropy 65 miliard metrů krychlových ruského plynu z nynějších 90 miliard ročně. V letech 2021 až 2024 klesne roční tranzit na 40 miliard metrů krychlových ročně.

Podpis konečného dokumentu se podle ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka očekává do konce roku, kdy vyprší stávající desetiletý kontrakt na tranzit plynu. Ukrajinský ministr energetiky Oleksij Orzhel v sobotu řekl, že v rámci nové dohody mají obě strany možnost prodloužit pětileté období o dalších 10 let. Zároveň dodal, že sazba za přepravu ruského plynu vzroste.

Plynovod na západě Ukrajiny u obce Volovec | Foto: Pavlo Palamarchuk | Zdroj: ČTK/AP

Podle nařízení stockholmského arbitrážního soudu měl Gazprom ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz vyplatit 2,6 miliardy dolarů (57 miliard Kč). Ukrajinský podnik vymáhal zaplacení částky soudní cestou a usiloval o zabavení majetku Gazpromu v Evropě.

Ukrajina je klíčovou cestou pro přepravu ruského plynu k evropským zákazníkům. Přes Ukrajinu putuje plyn i do České republiky. Pro Kyjev je tranzit ruského plynu důležitý, protože z něj finančně profituje. Loni Gazprom dodal do Evropy více než 200 miliard metrů krychlových plynu.

ban, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme