Gazprom pravděpodobně nekoupí podíl v České rafinérské

Ruský energetický gigant Gazprom už podle informací deníku E15 nechce koupit podíl v České rafinérské. Ten momentálně vlastní italská společnost ENI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká rafinérská.

Česká rafinérská. | Foto: Tomáš Adamec

„Byla to příležitost k tomu, že by rafinérská a vůbec Česká republika měla dlouhodobě zajištěné dodávky ropy v kvalitě, kterou potřebuje. Není to v tomto ohledu příznivá zpráva,“ shrnul situaci v České rafinérské ve vysílání Rádia Česko energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na energetiku Vladimír Štěpán ve vysílání Rádia Česko

Jedná se přibližně o třetinový podíl ve firmě. Ten pokud by od ENI odkoupil dosavadní majoritní akcionář České rafinérské Unipetrol, získal by tím pohodlnou většinu. „Bude moci rozhodovat o České rafinérské bez jakéhokoliv partnera, protože zbývající spoluvlastník Shell má jen 16 procent,“ dodal, co by to v takovém případě znamenalo Štěpán.

Důvodem nezájmu o podíl ENI ze strany Gazpromu může být mimo jiné ruská investice do plynovodu South Stream. „Po událostech v Japonsku je zřejmé, že jádro je do určité míry schopen nahradit plyn, kterého je dostatek a je vybudována i dostatečná infrastruktura,“ vysvětluje Štěpán. Gazprom proto může chtít investovat do rozšíření svých aktivit v oblasti plynu na úkor dalších zdrojů.

Štěpán ale nevyloučil, že Gazprom může mít dál zájem na určité lokální projekty v Česku typu spoluvlastnictví podzemních zásobníků plynu nebo nějaké plynárenské či rafinérské infrastruktury.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme